Seful diplomatiei romane a sustinut ca afirmatia din presa moldoveneasca conform careia cetatenii moldoveni au nevoie sa demonstreze ca au un cont de 500 de euro pentru a primi viza este o manipulare de prost gust.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat joi, conform NewsIn, ca afirmatia potrivit careia cetatenii moldoveni ar trebui sa dovedeasca - pentru a obtine viza - ca au un cont bancar cu minim 500 de euro este "total falsa" si ca Romania nu cere depozite bancare cetatenilor moldoveni.

Declaratia sefului diplomatiei contrazice OUG 194/2002, potrivit careia orice cetatean din afara spatiului european care intra in Romania trebuie sa faca dovada faptului ca are un cont bancar de minim 500 de euro sau 50 de euro pentru fiecare zi petrecuta in strainatate.

"Ca si afirmatiile cu drapelul pus pe Parlamentul de la Chisinau, si aceasta afirmatie este total falsa, o manipulare de prost gust, ca sa ma exprim elegant.

Nu se pune problema de a cere sume depozite din partea cetatenilor moldoveni, cu atat mai mult cu cat Romania, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligatiilor europene in conditii de libera acceptare a vizelor, deci in conditii de vize fara plata", a explicat ministrul.

Seful diplomatiei romane este contrazis si de purtatorul sau de cuvant. Contactat de cotidianul.ro, Alin Serbanescu a declarat ca Romania respecta cerintele impuse de UE referitor la vizele pentru cetatenii moldoveni, atunci cand cere solicitantilor de viza sa faca dovada unor mijloace de intretinere a solicitantului. Bulgaria, care nu cere o dovada privind mijloacele de intretinere din partea cetatenilor moldoveni pentru a acorda vize, nu respecta legislatia UE, a mai adaugat Serbanescu.

Pe site-ul Ambasadei Romaniei la Chisinau se precizeaza ca dovada mijloacelor de intretinere a solicitantului care cere viza se va face prin card bancar personal (original si copie) si extrasul de la bancomat sau extrasul contului bancar, de data recenta, din care sa rezulte suma detinuta de titular. Se precizeaza clar ca nu se accepta certificate bancare si bani in numerar. Site-ul ambasadei nu precizeaza insa un plafon minim pentru aceasta suma existenta in contul bancar.

Responsabili de la Consulatul roman la Chisinau au precizat pentru stireazilei.md ca prezentarea actului ce dovedeste existenta mijloacelor financiare in contul bancar este obligatorie pentru toti solicitantii de viza romaneasca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.