Ministrul Cristian Diaconescu a declarat joi ca starea romanilor de pe vasul italian rapit de piratii somalezi in aprilie este buna si si-a exprimat speranta ca situatia se va rezolva intr-o perioada cat mai scurta, negocierile purtandu-se prin intermediul autoritatilor italiene, transmite NewsIn.
"Prin intermediul autoritatilor italiene, se poarta negocieri in aceasta perioada. Deocamdata, din informatiile pe care le detinem, cetatenii romani se afla intr-o stare buna, atat cat se poate intr-o astfel de situatie", a declarat ministrul de externe intr-o conferinta de presa.

Seful MAE s-a aratat optimist in legatura cu rezolvarea situatiei. "Negocierile continua si suntem in contact cu autoritatile italiene, am discutat despre acest aspect si in cursul vizitei la Roma si avem sperante ca intr-o perioada cat se poate de scurta aceasta chestiune se va rezolva", a punctat Cristian Diaconescu.

Remorcherul italian Buccaneer, cu 16 oameni la bord - 10 italieni, cinci romani si un croat - a fost capturat in 11 aprilie in Golful Aden. Recent au inceput sa apara informatii repetate despre o serie de ultimatumuri transmise de piratii care au capturat vasul. Guvernul italian a negat, la 24 mai, ca piratii somalezi care au capturat Buccaneer ar fi dat un ultimatum de 72 de ore. Autoritatile italiene au anuntat trimite un emisar special in Somalia pentru a facilita negocierile pentru eliberarea echipajului.

Capitanul vasului Buccaneer a declarat in cursul unei convorbiri telefonice cu un jurnalist al Corriere della Sera ca pe vas nu este hrana, apa potabila si medicamente potrivite, iar cei 16 ostatici sunt nevoiti sa traiasca fara aer conditionat, la o temperatura de circa 40 de grade Celsius, potrivit portalului Agoravox. Echipajul este foarte stresat, o parte dintre marinari s-ar fi imbolnavit, iar sase dintre ei ar fi fost dusi in satele de pe coasta somaleza. "Este peste puterile noastre. Va rugam, scoateti-ne din aceasta situatie, altfel le vom cere chiar noi sa ne omoare", a spus comandantul, Mario Iarloi.

Potrivit presei italiene, miercuri, piratii au dat un ultimatum de 48 de ore pentru inceperea negocierilor. "Aici este unul dintre sefi. Spune ca, daca in 48 de ore nu incepeti negocierilor, vom face un lucru urat", a declarat telefonic, pentru Corriere della Sera, somalezul care este translator pentru pirati si pentru echipajul de pe Buccaneer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.