Presedintele Barack Obama a facut joi un nou gest de consideratie fata de Iran, recunoscand public implicarea Statelor Unite in lovitura de stat care a rasturnat guvernul premierului Mohammad Mossadegh in 1953, relateaza AFP, potrivit newsIn.
"In plin Razboi Rece, Statele Unite au jucat un rol in rasturnarea unui guvern iranian democratic ales", a spus Obama intr-un amplu discurs sustinut la Cairo si adresat lumii musulmane.

Aceasta recunoastere la nivel inalt, prima din partea unui presedinte american in exercitiu, nu va trece neobservata la Teheran.

Organizarea acestei lovituri de stat de catre CIA si serviciile britanice i-a marcat durabil pe iranieni si este unul dintre reprosurile repetate adesea de regimul islamic fata de Statele Unite. Motivata de controlul resurselor petroliere, lovitura de stat reprezinta pentru multi dintre iranieni duplicitatea Statelor Unite care pozeaza in aparatoare ale drepturilor omului, dar nu ezita sa recurga la metode josnice pentru a rasturna guverne democratice in numele intereselor economice si strategice.

Cu doar cateva zile dupa investitura lui Obama, la 20 de ianuarie, omologul sau Mahmoud Ahmadinejad solicitase scuze pentru crimele comise, potrivit lui, de Statele Unite impotriva Iranului, incepand cu lovitura de stat din 1953.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.