Premierul rus Vladimir Putin a avertizat miercuri UE in legatura cu o noua criza a gazului vara aceasta, din cauza intentiei Rusiei de a sista complet aprovizionarea prin Ucraina, daca aceasta tara nu plateste facturile, relateaza AFP.

"La sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie s-ar putea ajunge la oprirea completa a tranzitului gazului prin Ucraina", a spus Putin, relateaza NewsIn.

"Trecem printr-o criza economica foarte dura, iar economia ucraineana sufera mai mult, poate, decat altele. Nimeni din Rusia nu are intentia de a jubila in legatura cu dificultatile ucrainenilor in a plati produsele pe care le primesc, dar trebuie sa plateasca", a adaugat Putin.

Premierul este de parere ca Gazprom are dreptul de a cere plata in avans, iar in lipsa platii, nu va mai livra gaz, subliniind faptul ca Gazprom va furniza "exact cantitatea de gaz preplatita".

Profitand de vizita sa in Finlanda, tara din UE, Putin a reiterat apelurile catre Uniune de a ajuta Ucraina sa-si plateasca gazele, explicand ca ucrainenii nu au mijloace financiare pentru a stoca in rezerve subterane gazul necesar tarii pentru iarna.

Ucraina are nevoie de 500 milioane de dolari pe luna pana in octombrie pentru a stoca gazul necesar, altfel va fi obligata sa pompeze gazul destinat Europei, a mai spus Putin.

"Astfel, tot propunem ca problema sa fie rezolvata cu UE, dar toate incercarile noastre pe langa CE nu au avut rezultate", a spus Putin.

Kievul dezminte afirmatiile Moscovei si afirma ca Ucraina si va plati facturile, dar autoritatile ucrainene par acum sa se concentreze pe viitorul imediat.

"Ne mai raman de platit 500 milioane de dolari. Mai avem timp pana la 7 iunie, data-limita, si cred ca vom gasi banii", a spus ministrul energiei, Iuri Prodan.

Tocmai dificultatile financiare ale Ucrainei in a plati gazul rusesc au dus cele doua state intr-un razboi al pretului, Gazprom acuzand Kievul ca fura din gazul destinat clientilor occidentali. Conflictul a dus la intreruperea pentru doua saptamani a livrarilor de gaz rusesc spre UE.

Miercuri, Putin a mai insistat ca Finlanda sa autorizeze construirea gazoducului Nord Stream pe sub Marea Baltica, un proiect care ar ocoli Ucraina. Acest proiect de 7,4 miliarde de euro este sustinut de Germania, dar mai trebuie aprobat de Finlanda, Suedia si Danemarca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.