Inalti oficiali canadieni au uitat un dosar cu documente confidentiale din domeniul nuclear intr-un studio de televiziune si nu au facut nicio incercare sa il recupereze, a anuntat miercuri postul de televiziune implicat, citat de Reuters.
Incidentul va creste, probabil, presiunea asupra guvernului conservator, minoritar si criticat deja pentru modul in care gestioneaza criza economica. Principala formatiune de opozitie, Partidul Liberal, a anuntat marti ca va decide saptamana viitoare daca va incerca sa faca sa se prabuseasca guvernul conservator.

Dosarul a fost gasit intr-un studio al televiziunii CTV, dupa o vizita a ministrului resurselor naturale Lisa Raitt. CTV, care a pastrat dosarul timp de sase zile inainte de a anunta public faptul ca il are, afirma ca documentele arata ca Guvernul ar cheltui mult mai multi bani pe un reactor nuclear cu probleme decat a anuntat.

Un reactor vechi, Chalk River, din estul provinciei Ontario, a fost inchis in mai si nu isi va relua productia de izotopi medicali in urmatoarele trei luni. Reactorul apartine companiei de stat Atomic Energy of Canada Ltd (AECL), pe care Ottawa vrea sa il vanda unor companii straine.

Chalk River produce majoritatea izotopilor distribuiti de MDS Nordion, subsidiara a companiei canadiene de stiinte medicale MDS Inc si circa o treime din rezerva globala de izotopi medicali.

Potrivit CDV, documentele arata ca Guvernul ar cheltui 66 de milioane de dolari in plus anul acesta pentru reactor decat apare in buget. Alte 91,7 milioane de dolari pentru ca AECL sa fie solvabila.

Aceste dezvaluiri pun intr-o situatie delicata Guvernul, in conditiile in care fostul ministru de externe Maxime Bernier a fost nevoit sa demisioneze in mai 2008, dupa ce a lasat documente secrete in apartamentul unei prietene care avea legaturi cu crima organizata.

Documentele uitate in studioul de televiziune includ o nota potrivit careia cheltuielile AECL dupa 2006 au fost de 1,55 de miliarde de dolari si un memo in care acestea erau descrise drept "curatarea unei incurcaturi liberale". Conservatorii le-au urmat liberalilor la putere la inceputul anului 2006.

Geoff Regan, purtator de cuvant al liberalilor pe probleme de resurse naturale s-a intrebat cum mai poate cineva sa aiba incredere in Raitt. "Este foarte ingrijorator sa crezi ca lasa aceste documente si nimeni nu le cauta zole la rand", a declarat el.
Birourile lui Ratt si ale premierului Stephen Harper nu au putut fi contactate pentru comentarii.

Liberalii au nevoie de sustinerea altor doua formatiuni de opozitie din Parlament pentru a-l demite pe Harper, iar aceasta sustinere nu este garantata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.