Ministerul roman de Externe a fost informat de celula de criza instituita de autoritatile franceze ca la bordul avionului disparut deasupra Atlanticului se afla un cetatean roman, o femeie.
Ministerul mentine legatura cu autoritatile franceze si braziliene, a precizat biroul de presa.

Anterior, un purtator de cuvant al companiei Air France, careia ii apartinea avionul, daduse citire unei liste pe nationalitati a persoanelor aflate la bordul avionului disparut, pe care figureaza un roman.

Balizele de urgenta ale avionului Airbus A330 al Air France, care a disparut luni deasupra oceanul Atlantic, "nu emit niciun semnal", a declarat un oficial de la Centrul national pentru studii spatiale (CNES) citat de AFP.

Zona in care a disparut avionul Air France a fost identificata


"Cel mai probabil este ca avionul a fost lovit de fulger"
, a declarat purtatorul de cuvant al companiei franceze, Francois Brousse. Acesta ar putea fi cel mai grav accident inregistrat de compania aeriana franceza si una dintre cele mai mari catastrofe aviatice din ultimii ani din intreaga lume, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Avionul, care transporta 216 pasageri, printre care sapte copii si un bebelus, si 12 membri ai echipajului, "a intrat intr-o zona cu furtuna si turbulente puternice, care au provocat defectiuni" si a trimis un mesaj automat semnaland un scurtcircuit, la 2.14 GMT (5.14 ora Romaniei), potrivit companiei.

O sursa aeroportuara a anuntat ca avionul Airbus A330 a disparut luni dimineata de pe ecranele de control, in timp ce survola Atlanticul.
Air France a anuntat, "cu regret", "ca nu are vesti despre zborul AF447, care asigura legatura Rio-Paris" si ca "impartaseste emotia si ingrijorarea familiilor vizate".

Airbusul A330, care a decolat duminica de la Rio, la ora locala 19.00 (1.00 ora Romaniei) urma sa aterizeze la Paris luni, la ora locala 11.10 (12-10 ora Romaniei), pe aeroportul Roissy.

Nu mai exista "nicio speranta", a declarat o sursa aeroporturara. Intr-un "ultim mesaj, comandantul de bord a anuntat turbulente, dupa care contactul a fost pierdut", a adaugat aceeasi sursa. "Au existat, global, in zona, perturbari tropicale puternice. Acestea sunt aparate pregatite pentru astfel de circumstante, dar trebuie sa exista o acumulare de circumstante", a afirmat si ministrul ecologiei si energiei, Jean-Louis Borloo, adaugand ca ipoteza unei deturnari "este, in mod clar, respinsa".

Un avion militar francez a decolat Dakar pentru a incerca sa localizeze Airbusul disparut, au anuntat surse din ambasada Frantei din Senegal.

Aviatia braziliana a trimis doua avioane pentru a cauta aeronava disparuta, de la Salvador de Bahia si de la Recife, pentru a survola Atlanticul la nord-est de insula Fernando de Noronha. O celula de criza a fost creata la aeroportul din Rio.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, care urmeaza sa mearga in cursul dupa-amiezii de luni la comandamentul de criza de la aeroportul Roissy, din apropiere de Paris, si-a exprimat ingrijorarea puternica si a cerut Guvernului si tuturor partilor implicate sa depuna toate eforturile pentru a gasi avionul.

La Roissy, un mesaj a fost difuzat in atentia apropiatilor pasagerilor: "Le cerem tuturor persoanelor care asteapta pasagerii zborului AF447 sa se prezinte la ghiseul de sosiri al terminalului 2E".


REALITATEA.NET - O româncă se află pe lista pasagerilor avionului dispărut


Cei 216 pasageri sunt 126 de barbati, 82 de femei, sapte copii si un bebelus
, potrivit Air France. Cinci italieni si trei medici marocani se numara printre pasageri, a anuntat luni agentia italiana ANSA, citand surse aeroportuare italiene.

Doua numere de urgenta pentru familii au fost infiintate, dintre care unul apelabil din strainatate: 00.33.1.57.02.10.55. Si Ministerul de Externe de la Paris si-a activat centrul de criza.

Secretarul de stat pentru transporturi, Dominique Bussereau, a mers la comandamentul de criza de la aeroportul Roissy-Charles de Gaulle.

Avionul iesise din zona de acoperire a radarelor braziliene


Avionul Air France se afla la 565 de kilometri de litoralul brazilian la momentul ultimului contact radio, au anuntat autoritatile aeronautice braziliene, citate de AFP.

"La ora locala 22.33 (1.33 GMT, 4.33 ora Romaniei), zborul AFR 447 a avut ultimul contact radio cu Centrul de Control al Zonei Atlanticului", se arata intr-un raport oficial, potrivit caruia aparatul se afla in acel moment la 565 de kilometri de orasul de coasta Natal.
Aparatul se deplasa normal, cu o viteza de 840 de kilometri pe ora, la o altitudine de 35.000 de picioare, adica putin sub 11.000 de metri, subliniaza raportul.

Disparitia avionului, care transporta pasageri de la Rio de Janeiro la Paris, s-a produs dupa iesirea din zona de acoperire a radarelor braziliene, cu cateva minute inainte de intrarea in spatiul aerian al Senegalului.

In ultimul contact radio, echipajul precizase ca aparatul urma sa intre in spatiul aerian al Senegalului la ora 2.20 GMT (5.20, ora Romaniei). Nevand confirmarea intrarii, la aceasta ora, centrul de control brazilian a avertizat centrul senegalez de la Dakar.


Aparatul Airbus A330-200, un model recent si raspandit in lume

Avion cu doua reactoare, avand o lungime de 59 de metri si o anvergura a aripilor de 60,3 metri, A330-200 poate transporta, in versiunea standard, 253 de persoane, repartizate in trei clase de pasageri. Aparatul poate zbura cu pana la 880 de kilometri la ora, la o altitudine de croaziera de 10.700 de metri.

Aparatul, care poate fi echipat pentru transport de calatori sau pentru transport de marfa, a facut primul zbor de incercare in august 1997.
Peste 600 de exemplare de A330 au fost livrate si sunt utilizate in lume, din totalul de peste 950 de comenzi, potrivit celor mai recente date furnizate de constructor.

Datorita razei sale de actiune de 12.500 de kilometri, aparatul este folosit adesea pentru zboruri directe intercontinentale, ca cel al Air France, pe ruta Brazilia-Franta.

Aparatele din clasa A300 (exista si o versiune mai lunga, A330-300) sunt folosite de numeroase companii din lume. Aparatul cumulaza peste 11 milioane de ore de zbor in exploatare, potrivit constructorului. Modelul a fost dezvoltat in paralel cu Airbus A340, un avion cu patru reactoare, iar o parte din structura este comuna.

Aparatul detinut de Air France este echipat cu motoare General Electric. Pretul mediu de catalog al unui A330-200 este de 180,9 de milioane de dolari.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.