Premierul ucrainean Iulia Timosenko si fostul premier Viktor Ianukovici, de mult timp rivali, sunt pe punctul de a incheia un acord in vederea formarii unei ample coalitii in Parlament, a afirmat presa ucraineana.

Discutiile dintre cele doua grupuri au avut loc, cu intreruperi, de mai mult de un an. Ukrainska Pravda a afirmat ca cei doi lideri au ajuns sambata la "un acord preliminar", relateaza Reuters, conform NewsIn.

Acordul cere formarea unei coalitii, intocmirea unui program de actiune comuna pana in 2024, inclusiv sa candideze in comun la alegerile parlamentare, precum si modificarea Constitutiei, pentru ca presedintele sa fie ales de Parlament.

Interfax a spus ca discutiile sunt in curs si se va ajunge la acord in cateva zile. "Totul s-ar putea decide chiar de astazi sau de maine. Chestiunea este sa existe garantii pentru ambele parti", a subliniat Interfax.

Timosenko a fost aliata presedintelui Viktor Iuscenko in revolutia protocalie din 2004, dar de atunci cei doi au devenit inamici politici. Ianukovici a fost perdantul revolutiei.

Timosenko si Ianukovici au o indelungata istorie de ostilitate, cel putin in public. Premierul este sustinut puternic de nationalistii din vestul si centrul tarii, in timp ce electoratul lui Ianukovici este concentrat in estul rusofon.

Cele doua parti au votat, tactic, impreuna, mai ales pentru a pune o piedica intereselor lui Iuscenko.

Ianukovoci conduce in sondaje, cu 20%, urmat de Timosenko, circa 15%. Iuscenko este cu mult in urma celor doi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.