Ierusalim, Israelului, Presedintele Basescu, Presedintele Traian Basescu, Tzipi Livni Presedintele Traian Basescu a surprins asistenta duminica la plecarea in vizita oficiala in Israel, spunand ca se va vedea cu liderul opozitiei de la Ierusalim, domnul Tipi Livini.
Potrivit Cotidianul, domnul invocat de seful statului roman, duminica, in declaratia de presa de pe Aeroportul Otopeni, este de fapt doamna Tiporad (Tipi) Livni, fost ministru de Externe al Israelului, care acum este lider al opozitiei parlamentare din legislativul de la Ierusalim. Doamna Livni a fost ofiter sub acoperire al serviciilor speciale israeliene, actionand printre altele si la Paris, dupa cum a relatat presa israeliana. Daca imediat dupa intoarcerea din Siria, Traian Basescu scandaliza cercuri politice de la Ierusalim si din tara, prin referirea la Palestina - care nu este recunoscuta ca stat de ONU - , duminica el a atras atentia printr-o referire directa la Iran, cu care Israelul este intr-o disputa permanenta.

Presedintele Romaniei nu si-a dat seama de greseala facuta si, abia in avion, a transmis ca va da o rectificare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ca principalele subiecte pe care le va aborda cu oficialii israelieni vizeaza raporturile comerciale si accelerarea procesului de pace in Orientul Mijlociu, care este esential pentru Romania, aflata la doua ore de zbor distanta.

"In mod categoric, pentru Romania pacea in Orientul Mijlociu este esentiala si pentru propria ei securitate nationala: zborul pana in Orientul Mijlociu este de numai doua ore, cel cu avionul", a subliniat Basescu inaintea plecarii in vizita de stat in Israel. Seful statului a precizat ca vizita sa de acum vine dupa o serie de intalniri "cu toti liderii statelor din regiune", enumerand intre acestea Egiptul, Siria, Liban, Iordania, Autoritatea Palestiniana, dar si intalnirea de la Bucuresti cu presedintele Curtii Constitutionale a Iranului.

"Toate aceste intalniri ne-au permis analize ale realitatilor din Orientul Mijlociu, cu fiecare sef de stat si mi se pare ca in momentul de fata vizita este extrem de oportuna, iar noi suntem bine informati cu privire la punctele de vedere ale statelor din regiune legate de solutiile pentru accelerarea procesului de pace in Orientul Mijlociu", a afirmat Basescu. Totodata, el a punctat ca "vizita se desfasoara din punctul nostru de vedere intr-un context important", Israelul fiind cel mai important partener comercial al Romaniei in Orientul Mijlociu.

"Dincolo de motivele de securitate, pentru noi pacea in Orientul Mijlociu este extrem de importanta, avand in vedere numarul mare de romani care traiesc in Israel si familiile lor, legatura pe care o avem cu romanii de acolo, de asemenea numarul mare romani care traiesc in tarile arabe din Orientului Mijlociu, fie ca vorbim de Siria, de Iordania, de Liban, chiar si Egipt", a spus seful statului.

Traian Basescu a enumerat si intalnirile pe care le va avea in Israel."In cadrul vizitei, voi avea intalniri cu presedintele Shimon Perez, cu primul-ministru Benjamin Netanyahu, cu ministrul de externe si viceprim-ministru al guvernului israelian, domnul Lieberman, cu presedintele Knesset-ului, cu domnul Rivlin, precum si cu seful opozitiei, domnul (doamna,n.r.) Livni, presedintele Partidului Kadima", a spus Basescu.

Presedintele a mai anuntat ca se va intalni cu reprezentatii mediului de afaceri si ai comunitatii romanesti, vizitand de asemenea Yad Vashem, memorialul martirilor si eroilor Holocaustului, dar si "asezamantul Bisericii Ortodoxe Romane de la Lacasul Sfant, de la Locurile Sfinte. Voi vizita Biserica Mormantului Sfant".
Vizita in Israel intervine in conditiile in care Romania si-a declarat disponibilitatea de a ajuta la procesul de pace din Orientul Mijlociu si dupa vizita din aprilie a regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Romania si-a manifestat de mai multe ori disponibilitatea de a ajuta pe plan diplomatic la rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu, data fiind traditia sa de a avea relatii bune atat cu Israelul, cat si cu state arabe. Singura tara din fostul bloc comunist care a mentinut relatii diplomatice cu Israelul dupa Razboiul de sase zile din 1967, Romania a intretinut in timpul lui Nicolae Ceausescu raporturi stranse si cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusa de Yasser Arafat. Romania s-a numarat printre primele trei tari din lume care a recunoscut oficial OEP, in 1974, si prima tara a Tratatului de la Varsovia care a autorizat OEP sa deschida o "reprezentanta oficiala" in capitala, transformata ulterior in "ambasada".

Israelul a ridicat la 1 martie 2008 vizele pentru turistii romani, dar a impus unele restrictii in ceea ce ii priveste pe romanii care muncesc in aceasta tara. Anuntul acestei masuri intervenea in timpul unei vizite a ministrului de externe de atunci, Adrian Cioroianu, in Israel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.