Trei barbati declarati vinovati de complicitate in comiterea atentatului de joi de la moscheea siita din Zahedan, soldat cu 25 de morti , au fost spanzurati sambata dimineata, a informat agentia Irna, relateaza AFP.
"Teroristii Haji Noti Zehi, Gholam Rassoul Shahi Zehi si Zabihollah Naroui au fost spanzurati in public dimineata, in apropiere de moscheea Amir-al-Momenin", unde a avut loc atentatul, a declarat Newsin.

Potrivit acestuia, barbatii introdusesera in Iran explozibili si i-au furnizat celui care a comis atentatul sinucigas. Insa, a spus oficialul, cei trei au fost arestati inainte de comiterea atacului, la o data neprecizata.

Oficialul a declarat ca cei trei "au recunoscut ca au introdus explozibili in Iran si i-au dat persoanei care a declansat explozia".
Reprezentantul puterii judiciare a explicat, fara sa precizeze data, ca acestia au fost judecati si ca au avut un avocat din oficiu.

Oficialii iranieni au acuzat extremistii sunniti, dar au spus ca acestiau au actionat pentru SUA si Israel. Casa Alba a condamnat ferm vineri atacurile din Iran. "Nimic nu justifica terorismului, pe care SUA il condamna in toate formele sale, in orice tara, fata de oricine", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe.

SUA au negat orice implicare in atac. Vineri, Jalal Sayah, viceguvernatorul provinciei Sistan-Balucistan de la frontiera cu Pakstanul si Afganistanul, provincie a carei capitala este Zahedan, a spus ca cei trei barbati arestati "fusesera recrutati de America".

Statele Unite au acuzat gruparile armate sunnite din Afganistan si Pakistan. "Notam cu ingrijorare o intensificare a atentatelor impotriva moscheilor siite din Pakistan, Afganistan si Iran si condamnam ferm toate formele de violenta", au spus SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.