Partidul Comunistilor din Republica Moldova ar putea face concesii importante opozitiei pentru a evita criza politica interna si alegerile anticipate, inclusiv functia de presedinte, considera un expert moldovean, citat de Interfax.

Acest lucru a devenit evident dupa ce presedintele in exercitiu al Republicii Moldova si presedintele Parlamentului Vladimir Voronin a anuntat existenta "unui pachet de proiecte" privind reforma constitutionala si transformarea Republicii Moldova intr-o republica parlamentara, a spus expertul moldovean Oleg Cristal.

Voronin spusese la sfarsitul saptamanii trecute intr-un interviu pentru postul rus de radio Eho Moskvi ca reforma politica demarata in anul 2000, prin care a fost declarata republica parlamentara, trebuie dusa la un bun sfarsit logic, iar pentru aceasta s-ar putea sa fie necesara chiar si organizarea unui refendum.

"In 2000, la noi in urma reformei politice, a fost declarata republica parlamentara. Bineinteles, in ceea ce priveste legislatia au ramas nerezolvate multe chestiuni. Republica a ramas nici prezidentaila, nici parlamentara si nici semi-prezidentiala, nici semi-parlamentara", a declarat Voronin intr-un interviu pentru RIA Novosti, relateaza NewsIn.

Pe de alta parte, unul dintre liderii opozitiei, presedintele Alianta Moldova Noastra (ANM) Serafim Urechean a declarat joi ca vrea sa fie si va fi presedinte al R.Moldova. "Eu vreau si voi fi presedintele tarii!", a spus liderul Aliantei Moldova Noastra (AMN), Serafim Urechean, declaratie lansata dupa sedinta Parlamentului de joi, cand majoritatea comunista a amanat pentru 3 iunie alegerea sefului statului programata initial pentru sedinta din 28 mai, pretextand ca nu doreste sa provoace tensiuni in ziua de Inaltare.

Presa afiliata puterii a preluat imediat declaratia si sustine ca Urechean e gata sa deblocheze criza politica cu conditia ca seful statului sa fie din partea opozitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.