Tony Blair refuza sa joace rolul tapului ispasitor pentru esecul negocierilor privind proiectul de buget european. Cele mai vehemente voci impotriva premierului britanic vin din Germania, Franta si Luxemburg. Cancelarul german Gerhard Schröder il acuza pe Blair ca vrea sa reduca Uniunea Europeana la o simpla zona de comert liber, ceea ce ar demola ideea de "Europa sociala".

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, considera "intransigenta britanica" raspunzatoare pentru esecul summitului european. Blair refuzase sa negocieze rabatul britanic si catalogase subventiile agricole pe care Franta le doreste cu orice pret drept "lipsite de sens". Nici actualul presedinte al Consiliului Europei, Jean-Claude Juncker, de la care Blair va prelua functia la 1 iulie, nu impartaseste viziunea premierului britanic. "Ne despart diferente fundamentale de opinie cu privire la viitorul Uniunii", a spus Juncker la o sedinta extraordinara a parlamentului luxemburghez.

Blair contraataca

Intr-un articol publicat miercuri de cotidianul german "Bild", premierul britanic riposteaza: "'Nu>>-ul dat proiectului de buget european se vrea de fapt un semnal de alarma pentru viitorul Uniunii." Fondurile europene alocate agriculturii sint, in viziunea lui Blair, nejustificat de mari pentru secolul in care traim, in detrimentul altor domenii, precum cercetarea sau dezvoltarea tehnologiilor. Anglia doreste ca bugetul european sa fie adaptat la secolul 21. "Avem nevoie de un buget orientat spre viitor, care sa permita crearea de noi locuri de munca, nu satisfacerea unor interese speciale. Trebuie sa investim in inovare si formare, nu sa finantam fiecare vita cu doi euro pe zi", considera premierul britanic.

Blair a asigurat noile tari membre ca Marea Britanie nu doreste sa se eschiveze de la sprijinul financiar acordat acestora, chiar daca asta ar insemna o crestere a contributiei britanice. El a explicat ca tara sa a contribuit in ultimii zece ani cu de doua ori si jumatate mai mult decit Franta sau Italia. Blair s-a aratat dispus sa plateasca si mai mult, "daca banii vor merge in tarile sarace, nu in cele bogate, si daca vor fi cheltuiti pentru politici corecte".

Englezii fac concesii bugetului UE

Un sondaj de opinie realizat de institutul YouGov arata ca 57% dintre britanici ar fi de acord cu negocierea "rabatului britanic". Acesta a fost obtinut in 1984 de catre premierul Margaret Thatcher, prin celebra formula: "I want my money back!". "Doamna de fier" a argumentat atunci ca Anglia este o tara cu o economie fragila, care primeste oricum prea putine fonduri de la UE. Ea a obtinut un rabat de un miliard de euro, pe care celelalte state se angajau sa-l plateasca anual. Intre timp, rabatul a ajuns la aproape cinci miliarde de euro, bani pe care britanicii ii primesc anual de la UE. Marea Britanie ramine totusi al doilea mare donator la bugetul Uniunii Europene, dupa Germania, cu 2,7 miliarde de euro.