Biserica Catolica din Polonia, foarte influenta, a decis sa le sugereze alegatorilor pe cine sa voteze la alegerile europarlamentare, chiar daca, in trecut, electoratul nu a respectat intotdeauna recomandarea preotilor, relateaza AFP.

Reuniti recent, episcopii catolici din Polonia au cerut "tututor alegatorilor sa voteze la aceste alegeri persoane care reprezinta in totalitate punctul de vedere al Biserii Catolice in probleme etice si sociale, in special in ceea ce priveste viata omului, casatoria si familia". "Fiecare dintre noi poate, astfel, sa contribuie la o reinnoire a crestinismului si culturii din Europa", au afirmat prelatii, care au condus lupta impotriva avortului si fertilizarii in vitro, precum si impotriva eutanasiei sau casatoriilor intre homosexuali, relateaza NewsIn.

"Biserica afirma, in mod clar, ca este de datoria sa sa ia pozitie in aceasta dezbatere, in conditiile in care diferite partide de dreapta sau de stanga isi articuleaza campania electorala in jurul acestor teme", a explicat pentru AFP sociologul Jacek Kucharczyk, de la Institutul pentru Afaceri Publice (ISP), un centru de reflectie independent.

"Totusi, multi polonezi care definesc drept catolici nu accepta un angajament politic al Bisericii. Nu le place ca preotii sa prezinte candidatii pe care trebuie sa ii sustina un catolic",
a adaugat el.

Astfel, la alegerile legislative in 2001, polonezii nu au ezitat sa voteze masiv pentru stanga, fosta comunista, criticata de Biserica. De asemenea, ei l-au ales la conducerea statului, in 1995 si in 2000, pe fostul comunist Aleksander Kwasniewski, in detrimentul liderului Solidaritatii si catolicului fervent Lech Walesa.

Dreapta conservatoare poloneza, sustinuta de un post de radio catolic fundamentalist si antieuropean, Radio Maryja, invoca in mod regulat amenintarea unei Europe "permisive si laice", care ar putea distruge valorile traditionale ale polonezilor.

La precedentele alegeri europene, din 2004, sustinerea exprimata de Radio Maryja a ajutat partidul antieuropean de extrema-dreapta Liga Familiilor Poloneze (LPR), sa obtina circa 10% din voturi. De aceasta data, directorul postului de radio, ascultat in mod regulat de peste un milion de persoane, a prezentat deja candidatii sai favoriti.

Trustul sau media cuprinde si postul de televiziune Trwam, dar si cotidianul national Nasz Dziennik, care a criticat recent candidatura la Parlamentul European a unui polonez de origine franceza, Dominique Lesge, director in cadrul companiei poloneze de telefonie TP SA, controlata de France Telecom.

Dominique Lesage, care incearca sa obtina un mandat in Parlamentul European pe listele partidului liberal Platforma Civiva (PO), aflat la putere, "nu are cetatenie poloneza decat de un an", a subliniat cotidianul Nasz Dziennik.

"Majoritatea oamenilor din Polonia vor vota dupa slujba de duminica", subliniaza Kucharczyk. "Fara a supraestima influenta Bisericii, este sigur ca vorbele rostite in timpul slujbei pot avea o influenta asupra alegerilor electorale ale unui numara de credinciosi", in 7 iunie, a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.