Un oficial local iranian a acuzat vineri Statele Unite ca i-au angajat pe cei care au comis atentatul de la moscheea din sud-estul tarii, soldat cu 23 de morti, relateaza agentia iranian FARS, citata de AFP si Reuters.

"S-a confirmat ca cei care se afla in spatele actiunii teroriste din Zahedan au fost angajati de America", a declarat Jalal Sayyah, un inalt oficial din cabinetul guvernatorului provinciei Sistan-Baluchestan, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

El a precizat ca trei persoane au fost arestate.

Atentatul de joi s-a soldat cu 23 de morti, potrivit unui nou bilant publicat de FARS, citata de AFP. Mohammad Gholami, liderul fundatiei locale a "martirilor", a declarat ca 23 de persoane au fost ucise in atentatul vizand moscheea siita Amir al-Momenin din Zahedan, capitala provinciei Sistam-Baluchestan, din sud-estul Iranului, potrivit AFP.

Guvernatorul provinciei, unde locuieste o minoritate importanta sunnita, a declarat ca bilantul ranitilor se ridica la 125.
"Este vorba de un atentat, iar bomba a fost activata de un terorist", a declarat el pentru presa, precizand ca dispozitivul a fost detonat in timpul rugaciunii de seara.

Potrivit FARS, moscheea Amir al-Momenin este al doilea lacas de cult ca importanta din Zahedan, localitate situata in apropiere de frontiera cu Pakistanul si Afganistanul.

Atentatul a survenit cu doua saptamani inainte de alegerile prezidentiale din 12 iunie, din aceasta tara.

Potrivit IRNA, imamul rugaciunii de vineri de la Zahedan, Abbas Ali Soleymani, a declarat ca "unul dintre principalii suspecti au fost arestati".
Atacul a avut loc in timp ce iranienii comemorau moartea Fatimei Zahra, fiica profestului Mahomed si sotia lui Ali, primul dintre cei doisprezece imami pe care siitii ii recunosc drept succesori directi ai Profetului. Fatima Zahra a fost mama imamilor Hassan si Hussein, venerati de siiti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.