Yoko Ono si John Baldessari sunt doi monstri sacri ai artei timpului nostru, de aceea ei vor fi recompensati la Bienala Venetiana cu Leul de Aur pentru Intreaga activitate.
Festivitatea oficiala de decernare a premiului va avea loc in data de 6 iunie 2009, la deschiderea celei de-a 53-a editii a Venice Biennale, care anul acesta se desfasoara in perioada 7 iunie-22 noiembrie, sub motto-ul “Making Worlds” (Construind lumi), propus de curatorul Daniel Birnbaum.

“Leul de Aur pentru intreaga activitate celebreaza doi artisti a caror activitati inovatoare au deschis noi posibilitati poetice, conceptuale si sociale, artistilor din intreaga lume", a comentat directorul expozitiei internationale, Daniel Birnbaum. Acesta considera de asemenea ca “Yoko Ono si John Baldessari au dat o forma pentru intelegerea artei si a relatiei sale cu lumea in care traim. Prin creatiile lor, cei doi au revolutionat limbajul artei si vor ramane o sursa de inspiratie pentru generatiile care vor veni.

  • Yoko Ono, o artista speciala, s-a nascut in Tokyo in anul 1933. A fost mult-iubita sotie a lui John Lenon, iar nonconformismul acestui cuplu soca o lume intreaga in anii ’70. Yoko este una dintre cele mai influente artiste ale momentului, o pioniera in arta performance-ului si a artei conceptuale. Cu mult inainte de a se fi lansat ca un icon al culturii populare si de a fi devenit o activista pentru pace, Yoko Ono a dezvoltat strategii artistice care au lasat urme puternice atat in Japonia natala cat si in Occident.
  • John Baldessari s-a nascut in California in anul 1931 si este acum, unul dintre cei mai importanti visual-artisti. De cele mai multe ori, Baldessari este denumit cel mai important profesor de arta al timpurilor noastre, dar mai presus de orice, acesta a dezvoltat un limbaj visual original, penduland intre pop-art si arta conceptuala, un stil doar al lui. Inca din anii ’60 John Baldessari a atins multe discipline ale artei-foto, film sau pictura-o munca imensa care a inspirit generatii de artisti.

Surse foto: http://www.baldessari.org/ si http://www.foto.rompres.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.