Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, nu a invitat-o pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sa participe la ceremoniile care vor marca a 65-a aniversare a Debarcarii in Normandia, in pofida faptului ca Palatul Buckingham si-a manifestat interesul pentru aceste manifestari.
Gestul lui Sarkozy a fost interpretat drept o jignire grava nu doar fata de suverana britanica, ci si fata de memoria celor 17.555 de militari britanici si 5.316 militari canadieni care au murit pentru eliberarea Frantei, aceste cifre neincluzand si numerosi membri ai fortelor aeriene si navale ale caror trupuri nu au fost descoperite. Presedintele francez va participa, impreuna cu omologul sau american, Barack Obama, la principalele ceremonii internationale care vor avea loc la St. Mere Eglise, primul oras eliberat de trupele paramilitare americane, si pe plaja Utah, unul dintre cele doua puncte de debarcare a americanilor. Militarii britanici si canadieni sunt ignorati si de televiziunea franceza, al carei anunt de promovare a ceremoniilor spune ca "inconjurati de veterani francezi si americani, presedintii Obama si Sarkozy vor omagia miile de americani care si-au pierdut viata pe plajele din Normandia in lupta pentru libertate".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.