In urma presiunilor media, interdictia de a folosi Facebook pe teritoriul Iranului a fost ridicata.

Dupa ce sambata trecuta actualul presedinte iranian, Mahmoud Ahnadinejad, a fost acuzat de comunitatea internationala ca a adaugat Facebook pe lista neagra a siteurilor blocate, accesul la reteaua sociala a fost restabilit in cursul zilei de ieri, amintesc cei de la NYTimes.

Motivele pentru care blocarea accesului la Facebook a fost criticata de toata presa, incepand cu CNN si BBC, au legatura cu alegerile prezidentiale care urmeaza sa aiba loc pe 12 iunie. Avand in vedere ca 21 de milioane de cetateni iranieni au acces la internet si 60% dintre ei au sub 30 de ani si se bazeaza pe mediul virtual in alegerile politice pe care le fac, interzicerea accesului la Facebook era o incalcare a dreptului lor la informare. Cu atat mai mult cu cat campania electorala a principalului contracandidat, reformistul Mir Hossein Mousavi, foloseste din plin internetul pentru a-si propaga mesajul, radioul si televiziunea in Iran fiind controlate de stat.

Daca in momentul semnalarii interdictiei una dintre paginile de FaceBook care sprijina viziunea politica a lui Mir Hossein Mousavi nu avea mai mult de 5.000 de sustinatori, in acest moment numarul acestora depaseste 10.500.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.