Cu o zi inainte de intrarea in Zodia Racului, premierul israelian Ariel Sharon si presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene Mahmoud Abbas au dorit sa demonstreze ca nu vor sa dea inapoi in procesul de pace, in pofida numeroaselor obstacole puse, in special, de extremistii arabi. Nu sunt de ignorat nici manifestarile de protest ale unora dintre colonistii evrei din Fasia Gaza, care se opun retragerii armatei israeliene din Teritoriile palestiniene. Daca tot este la moda culoarea portocalie, in special in Europa de Est, colonistii evrei au adoptat si ei acest simbol al noilor revolutii estice. Colonistii se recunosc prin esarfe portocalii infasurate pe cap si se incurajeaza: „Portocaliul va invinge“. Daca vrea Sharon...

Ariel Sharon l-a primit pe Mahmoud Abbas la resedinta sa particulara din Ierusalim, pentru a incerca sa rezolve problemele prilejuite de retragerea israeliana din Fasia Gaza, prevazuta pentru luna august.

Locul ales pentru intalnire (considerata ea insasi istorica) nu este intamplator, orasul Ierusalim fiind un loc sfant atat pentru evrei cat si pentru arabi, nemaivorbind de crestini. Palestinienii vor sa-si declare capitala viitorului stat la Ierusalim, in partea de est a orasului, ocupata de fortele israeliene in timpul Razboiului de sase zile din iunie 1967, in timp ce Israelul doreste sa pastreze controlul asupra intregului oras, considerat capitala eterna a statului evreu.

Intrevederea de ieri dintre Sharon si Abbas este cu atat mai importanta cu cat Israelul nu i-a permis predecesorului lui Abbas, Yasser Arafat, sa viziteze Ierusalimul, pentru ca ar fi incitat la violenta. In schimb, Abbas a mai fost primit la Ierusalim, pe vremea cand era prim-ministru, in 2003.

Sharon doreste sa-i impiedice pe militantii palestinieni sa puna in pericol retragerea israeliana din Fasia Gaza si sustine ca Abbas nu si-a indeplinit promisiunile de a-i calma pe extremisti.

Jihadul Islamic isi continua actiunile impotriva Israelului

La randul sau, Abbas cere Isaraelului sa faca gesturi concrete pentru a demonstra ca renunta la ocupatia din teritorii, cum ar fi desfiintarea punctelor de control.

Planul de incetare a focului, convenit de cei doi lideri la precedenta lor reuniune de la Sharm el Sheik a fost subminat de actiunile teroriste ale extremistilor palestinieni.

In preziua summitului din Orasul Sfant, fortele de securitate israeliene au retinut 52 de militanti palestinieni din organizatia Jihadul Islamic. Aceasta a fost cea mai ampla operatiune a fortelor de securitate israeliene de la reuniunea din luna februarie la care au participat Ariel Sharon si Mahmoud Abbas, la Sharm el Sheik, in Egipt.

Operatiunea a urmat unor atacuri organizate de militantii palestinieni asupra unor obiective din Israel. Jihadul Islamic si-a intensificat actiunile in acest an, determinand armata israeliana sa nu-si mai limiteze operatiunile doar la teroristii sinucigasi - dar sa-i urmareasca pe toti cei care sunt apropiati de Jihad.

Cel mai mare grup al militantilor palestinieni - Hamas - a intrat intr-o stare de expectativa inaintea alegerilor legislative palestiniene si se orienteaza acum mai mult pe actiuni politice.

Pe de alta parte, Procuratura Generala din Israel a admis, pentru prima data, ca decizia Guvernului de a construi zidul de protectie in zona Ierusalimului a fost luata si din considerente politice, nu numai de securitate, informeaza cotidianul "Haaretz".

Intr-un document dat publicitatii de procuratura se arata ca traseul ales pentru ridicarea zidului are implicatii politice. Oficiali de la Ierusalim au spus ca Israelul are dreptul sa ridice un zid de securitate de-a lungul limitei municipale a Orasului Sfant.

In alta ordine de idei, Statele Unite au precizat ca evacuarea de catre Israel a celor 21 de colonii din Fasia Gaza si a 4 din cele 120 de asezari evreiesti din Cisiordania sa constituie semnalul de incepere a aplicarii planului de pace promovat de Washington, care prevede crearea unui stat palestinian, relateaza Reuters.

La discutiile de duminica de la Ierusalim cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, premierul Ariel Sharon a afirmat ca nu va demara negocieri referitoare la un aranjament permanent cu palestinienii, pana cand Abbas nu dezarmeaza toate gruparile militante.

Abbas a declarat ca doreste sa-i integreze pe insurgentii palestinieni in viitoarele forte de securitate, iar militantii sa fie implicati politic, pentru a evita izbucnirea unui razboi civil.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.