Cel mai singeros dintre colaboratorii lui Saddam Hussein pare sa piarda din influenta pe care o avea in rindul liderilor insurgentei antiamericane din Irak. Aceasta idee este acreditata cu insistenta de noul guvern de la Bagdad, pe fondul intensificarii violentelor.

Considerat cel mai singeros dintre colaboratorii lui Saddam Hussein, Izzat Ibrahim al-Duri este mai scump cu 10 milioane de dolari. Pe fondul intensificarii atacurilor teroriste din Irak, guvernul de la Bagdad a anuntat ca ofera aceasta recompensa pentru capturarea celui mai vinat dintre irakieni, in momentul de fata. Armata americana pusese 10 milioane de dolari pe capul lui al-Duri inca din noiembrie 2003. Pentagonul sustinea ca, dupa inlaturarea lui Saddam, numarul 2 in fostul regim irakian a devenit principalul coordonator al insurgentei indreptate contra trupelor de coalitie.

Strategii de propaganda

Printr-un comunicat dat publicitatii luni, executivul irakian anunta ca al-Duri, unul dintre organizatorii atacurilor antiamericane, este bolnav si pierde treptat din influenta pe care o exercita asupra fostilor lideri ai Partidului Baas. Fara a dezvalui sursa acestor informatii, comunicatul precizeaza ca starea precara de sanatate a lui al-Duri nu-i mai permite acestuia sa ia legatura cu ceilalti comandanti ai insurgentei. Cu toate acestea, autoritatile recunosc ca al-Duri "recruteaza in continuare teroristi si finanteaza atacuri teroriste cu banii pe care i-a furat din Irak si i-a transferat in Siria, in timpul regimului condus de tiranul Saddam". La inceputul acestei luni, oficialitatile de la Bagdad demarasera o ampla campanie de propaganda, in incercarea de a acredita scenariul potrivit caruia liderul Al-Qaeda din Irak, teroristul iordanian Abu Musab al-Zarkawi, nu mai detine controlul asupra comandantilor sai din teritoriu, dupa ce fusese ranit intr-o ambuscada. Replica lui al-Zarkawi avea sa vina insa prompt: o serie de atentate de amploare, coordonate de liderul terorist, au ucis sute de persoane intr-un interval extrem de scurt.

Asasinul lui Saddam

Vicepresedinte al Consiliului Revolutionar de Comanda al Partidului Baas, Izzat Ibrahim al-Duri a fost adjunct al presedintelui Saddam Hussein si confident al acestuia. Alaturi de fostul dictator irakian, al-Duri a fost unul dintre liderii loviturii din 1968, soldata cu revenirea la putere a Partidului Baas. De-a lungul timpului, el a devenit unul dintre cei mai influenti si temuti oameni de la Bagdad. Mai mult, al-Duri si-a dobindit trista faima de "asasin al lui Saddam", fiind considerat cel mai crud dintre colaboratorii fostului presedinte irakian. Izzat Ibrahim al-Duri a fost implicat direct in executiile in masa ale opozantilor fostului regim irakian, care au urmat razboiului din Golf, din 1991. Cu trei ani inainte, in 1988, el fusese unul dintre cei care au ordonat utilizarea armelor chimice impotriva kurzilor din nordul Irakului, intr-o actiune soldata cu moartea a peste 5.000 de persoane.

De asemenea, el a ordonat sau a participat direct la alte zeci de executii in masa. Dupa inlaturarea lui Saddam, administratia de la Washington l-a acuzat pe al-Duri ca finanteaza insurgenta antiamericana si coordoneaza cea mai mare parte dintre atacurile indreptate impotriva fortelor de coalitie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.