Vineri, cand a devenit limpede ca summitul de la Bruxelles este un mare esec, presedintele in exercitiu al UE, primul ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker, declara cu ironie amara: "Acum vom merge la Washington, unde ii vom explica in detaliu presedintelui Statelor Unite cat de puternica si viguroasa este Europa". Luni, inaintea summitului Statele Unite-Uniunea Europeana, acelasi Juncker a avut o rabufnire de orgoliu: "Uniunea Europeana nu este in genunchi", a proclamat el.

De altfel, tema "fortei" Europei pare sa fi ocupat cea mai mare parte a discutiilor de luni de la Washington. Multi s-au temut ca presedintele american, George W. Bush, ar putea profita in vreun fel de slabiciunea manifesta a UE si sa se razbune pentru atitudinea unor europeni fata de razboiul din Irak. Dupa cum scria ieri Le Figaro, Bush ar fi putut foarte bine sa il intrebe pe Juncker in momentul primirii in Biroul Oval: "Cu cine am onoarea?", subliniind lipsa de substanta a Europei Unite.

Bush a ales insa sa dea dovada de maturitate politica si a ales sa transmita: "Statele Unite sprijina o Europa puternica", un mesaj de care europenii au nevoie acum mai mult decat oricand. El a declarat ca Statele Unite doresc o Europa care sa isi asume rolul de partener al Americii in extinderea democratiei in lume, pe baza "valorilor comune". Surse din cadrul Departamentului de Stat au informat ca americanii sunt, in realitate, ingrijorati de criza din UE, care ar putea duce la o reorientare politica in sensul unui "autism european", o concentrare asupra propriilor probleme cu neglijarea celor ale lumii, cum ar fi Orientul Mijlociu, Iranul, China sau Africa.

Astazi, la Bruxelles incepe un summit destinat reconstructiei Irakului, intr-un moment in care americanii sunt mai constienti decat oricand ca au nevoie de sprijinul europenilor.

Dincoace de Ocean, criza europeana continua sa se adanceasca, responsabilii politici nefiind in stare sa identifice nici macar problemele, darmite solutiile! La Paris, responsabilii politici continua sa deplanga "egoismele" britanic si olandez, responsabile de esecul summitului de saptamana trecuta. La Haga, ministrul de externe, Bernard Bot, l-a identificat drept principal responsabil de actuala criza pe Jacques Chirac.

La Londra, premierul Tony Blair, care de la 1 iulie va prelua presedintia UE, a recunoscut in fata Comunelor ca cecul britanic, returnarea de fonduri de care se bucura Regatul Unit, este o anomalie care trebuie sa dispara, dar a subliniat ca acest lucru nu va fi posibil decat daca este revizuita si cealalta anomalie, Politica Agricola Comuna, a carei principala beneficiara este Franta. Blair a subliniat ca reprosul care i-a fost adus, ca repune in discutie PAC cand asupra acestui subiect s-a luat deja o decizie in 2002, nu este justificat de vreme ce tot atunci s-a hotarat ca cecul britanic va fi mentinut cata vreme va fi mentinuta structura PAC.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.