Conducerea Partidului Comunistilor din R. Moldova (PCRM) a imputernicit trei deputati - Maria Postoico, Marc Tcaciuc si Vladimir Turcan - sa poarte negocieri politice cu reprezentantii partidelor de opozitie pentru a depasi criza politica, conform unei declaratii citata de site-ul OMEGA, potrivit NewsIn.
Partidul aflat la guvernare in Moldova considera ca "disponibilitatea de a alege impreuna cu partidele de opozitie presedintele Republicii Moldova ar constitui si o solutie simbolica, si una pragmatica pentru intreaga clasa politica a tarii si pentru intreaga societate moldoveneasca".

A doua incercare de a-l alege pe seful statului - functie pentru care presedintele in exercitiu Vladimir Voronin nu mai poate candida - va avea loc la 28 mai, dupa ce o prima incercare s-a soldat cu un esec, in urma boicotului opozitiei. Comunistii au 60 din cele 101 locuri in Parlament, or pentru alegerea presedintelui tarii este nevoie de 61 de voturi. La prima incercare de alegere a presedintelui deputatii opozitiei au parasit sala in bloc si nu au votat, pentru a indeparta orice suspiciuni ca ar putea acorda "votul de aur" comunistilor. Cele trei partide liberale de opozitie nu au niciun candidat la presedintie, intrucat contesta rezultatele alegerilor parlamentare din 7 aprilie si vor sa provoace alegeri anticipate. Daca va esua si a doua tentativa de alegere a sefului statului, umeaza dizolvarea Parlamentului si convocarea de alegeri anticipate.

Prin Declaratia Comitetului Central al PCRM difuzata duminica, partidul aflat la putere isi reitereaza disponibilitatea de a purta un dialog politic cu partidele parlamentare de opozitie si este subliniata fermitatea partidului de a depasi aceasta criza politica, extrem de dificila, care a aparut in tara dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova, precizeaza OMEGA.

"Consideram ca, in pofida unei anumite incompatibilitati a pozitiilor, ideologiilor si valorilor tuturor partidelor politice care au intrat in Parlament, doar aceasta cale poate fi sustinuta neconditionat de catre alegatori. Aceasta este singura chezasie a faptului ca toate reformele mentionate vor fi continuate, ca vom gasi impreuna in interiorul nostru forte pentru consolidarea societatii noastre in baza principiilor independentei de stat, integritatii teritoriale, democratiei si optiunii europene", se subliniaza in Declaratie.

Totodata PCRM vrea sa reaminteasca in declaratie ca aceasta este si pozitia la care indeamna Occidentul si in acest scop isi exprima "recunostinta fata de partenerii europeni ai Moldovei, care contribuie activ la identificarea unei solutii pentru criza politica printr-un dialog deschis intre toti participantii implicati - si din partea puterii, si din partea opozitiei".

Pe de alta parte, Partidul Comunistilor tine sa sublinieze ca "se opune ferm oricarui eventual santaj, tentativelor de a depasi criza politica in care s-a ajuns prin incheierea unor tranzactii de coalizare netransparente sau prin impunerea unor conditii irealizabile din start". Precizarea intervine in conditiile in care presa a scris ca puterea comunista face presiuni si se foloseste de diverse mijloace pentru a obtine "votul de aur" al comunistilor, mergand de la recompense financiare pana la amenintarea intocmirii unor dosare penale pe numele unor deputati ai opozitiei.

"Numai responsabilitatea politica poate oferi Republicii Moldova o sansa de a evita o noua etapa a confruntarii si neincrederii reciproce", conchide Declaratia conducerii PCRM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.