Femei frumoase, calatorii in strainatate, gadgeturi si infiltrari pe la frontiera plina de mine: viata "agentilor" din solda Israelului capturati in Liban este demna de un roman de spionaj, relateaza AFP.

Circa 20 de presupusi spioni, atat crestini, cat si musulmani, printre care un macelar, un vanzator de telefoane mobile si un general in retragere, au fost inculpati pentru spionaj in ultimele luni, dupa trei ani de ancheta.

Potrivit unor oficiali, ancheta a fost accelerata in aprilie, cand serviciile libaneze au surprins o retea care incerca sa se infiltreze in puternicul dispozitiv de securitate al Hezbollah, implicat in 2006 intr-un razboi impotriva Israelului.

Temandu-se de o "operatiune" israeliana iminenta impotriva Hezbollah, Informatiile au alertat partea siita, apoi autoritatile au anihilat diverse presupuse celule. "Suspectii arestati faceau parte din diverse retele, fiecare formata din maxim trei persoane, si nu existau legaturi intre ele", a declarat generalul Achraf Rifi, din Fortele de securitate interna.

"Descoperirea unui secret tehnologic a fost ceea ce ne-a permis sa reconstruim acest puzzle", a adaugat el, fara sa precizeze natura acestei descoperiri.

Presupusii agenti, a caror misiune era de a strange informatii despre pozitiile Hezbollah, dar si despre gruparile palestiniene si militarii libanezi, comunicau cu superiorii israelieni prin satelit sau mesaje informatice codate. Ei foloseau gadgeturi sofisticate, dintre care unele erau ascunse in lazi frigorifice sau in incarcatoare pentru baterii de masina, relateaza NewsIn.

Multi dintre ei calatoreau la Paris, Turcia, Ungaria sau alte zone, pentru a comunica informatiile, Toti se duceau, cel putin o data, in Israel cu pasapoarte false, pentru a fi "formati". "Unul dintre detinuti ne-a spus ca israelienii ii fixau o intalnire la frontiera, de unde era ghidat printre mine, la venire si plecare", a explicat Rifi.

Ofiterul a subliniat ca Israelul a recrutat majoritatea acestor agenti in anii '80 si '90, in cei 22 de ani de ocupare a sudului Libanului, care s-a incheiat in 2000.

"Foloseau femei frumoase, bani si alte mijloace pentru a-i recruta. Ii recompensau gras pentru prima misiune, intre 5.000 si 7.000 de dolari. Apoi, Israelul reducea suma drastic si ameninta ca ii va demasca, daca nu coopereaza", a explicat generalul.

Un suspect arestat saptamana trecuta, Nasser Nader, proprietarul unui magazin de telefoane mobile, ar fi fost recrutat gratie unei libaneze, care l-a sedus.

In aprilie, fostul general al Sigurantei generale, Abuid al-Alam, a recunoscut ca a lucrat pentru Israel timp de 15 ani.

Potrivit lui Rifi, acest fost general a simtit la un moment dat ca era supravegheat. Atunci le-a trimis un mesaj israelienilor, dar acestia i-au spus sa nu se teama.

Libanul este, tehnic, in razboi cu Israelul. Agentul demascat risca inchisoarea pe viata si, daca aceasta colaborare provoaca un deces, risca pedeapsa capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.