Ideologul comunistilor Victor Stepaniuc, adept al teoriei moldovenismului, i-ar fi trimis o scrisoare premierului Zinaida Greceanii, publicata de portalul UNIMEDIA, in care propune demiterea profesorilor cu vederi anticomuniste si eliminarea disciplinelor scolare Istoria romanilor si Limba romana.
Lichidarea autonomiei universitare, ideologizarea tineretului si politizarea sistemului de invatamant – acestea sunt trei obiective noi in domeniul invatamantului, elaborate de Victor Stepaniuc, care ocupa in cadrul guvernului in exercitiu functia de vicepremier pe probleme sociale.

Intr-o scrisoare semnata de Victor Stepaniuc adresata premierului Zinaida Greceanii, publicata de portalul de stiri UNIMEDIA, citat de NewsIn, Stepaniuc propune demiterea profesorilor cu viziuni anticomuniste si "completarea de cadre didactice cu viziuni patriotice".

Mai mult, adeptul moldovenismului recomanda eliminarea din scoli a ideologiei "romanismului", adica a disciplinelor scolare Istoria romanilor si Limba romana.

Voronin: Prima tentativa de alegere a presedintelui R. Moldova a esuat

Scrisoarea incepe cu o formulare ce incalca flagrant legea invatamantului, remarca UNIMEDIA: "Sistemul de invatamant in orice stat este politizat si are caracter de formator al opiniei publice, iar sarcina statului este de a avea control asupra acestui domeniu, asupra continutului si a sistemelor de valori ideologice cu care opereaza sfera invatamantului".

Stepaniuc vede "reformarea sistemului educational" prin subordonarea financiara a universitatilor. "Achitarea contractelor de studii trebuie sa se faca in bugetul de stat, iar finantarea institutiilor de invatamant, inclusiv plata salariilor, trebuie sa se faca doar din bugetul de stat", mai scrie Stepaniuc in scrisoarea adresata premierului Greceanii. Fruntasul comunist critica Ministerul Educatiei pentru faptul ca niciun ministru de dupa venirea comunistilor la putere in 2001 nu a avut vointa de a remania masiv componenta acestei institutii si de a aduce "patrioti" la conducerea invatamantului.

In plus, ideologul comunist critica Ministerul pentru ca ar fi "sabotat" introducerea noilor manuale de Istorie integrata, elaborate de comunisti pentru a inlocui Istoria romanilor. Ministerul Educatiei se mai face vinovat si de faptul ca "nu a elaborat conceptul nou de educatie civica in ciclul preuniversitar, care ar educa patrioti ai Moldovei" si "nu a dorit sa elimine din continuturile disciplinelor scolare ideologia romanismului".
Actualul ministru al educatiei si tineretului, Larisa Savga, detine si cetatenia romana si se afla initial pe lista electorala a PCRM, dar s-a retras ulterior din cursa electorala.

Stepaniuc mai noteaza in scrisoare "efectul distructiv" pe care il are "propaganda opozitiei si a rudelor celor plecati la munca in strainatate" si propune pedepsirea disciplinara, administrativa, penala a instigatorilor adolescentilor la actiuni politice si violente.

Ideologul comunistilor mai propune si crearea unor ziare proguvernamentale avand tinerii ca public-tinta.

UNIMEDIA scrie ca scrisoarea respectiva a fost expediata la redactie de un vizitator al portalului de stiri si cere Guvernului explicatii pe marginea acesteia si confirmarea autenticitatii demersului. Solicitat apoi de UNIMEDIA, in timpul sedintei Parlamentului, sa comenteze scrisoarea catre Zinaida Greceanii, Victor Stepaniuc a negat ca ar fi semnat un asemenea document.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.