Iranul a anuntat ca a testat cu succes o racheta sol-sol cu raza de actiune de circa 2.000 de kilometri, a informat agentia IRNA. Viceministrul israelian al apararii a declarat ca acest fapt ar trebui sa-i ingrijoreze pe europeni
Racheta Sejil 2, cu tehnologie avansata, a fost lansata miercuri si a aterizat exact la tinta, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a confirmat de asemenea lansarea, in timpul unei vizite in nordul tarii, iar Televiziunea iraniana a anuntat ca a fost un test, prezentand imagini cu racheta.

Barack Obama incearca o apropiere de Iran dupa 30 de ani de ostilitate reciproca, dar, asemenea lui George W. Bush, nu a exclus o actiune militara, daca diplomatia va esua in rezolvarea dosarului nuclear iranian.

Ahmadinejad a mai declarat ca Iranul are puterea de a "trimite in iad" orice baza militara de unde este tras "glontul" impotriva Iranului si a vorbit despre Israel. "Chair acum regimul sionist ameninta Iranul militar, cu lucruri false", a spus presedintele.

Iranul a declarat in noiembrie ca a testat o racheta Sejil, o noua generatie de rachete sol-sol cu o raza de actiune aproape de 2.000 kilometri, dar nu a dat detalii despre progresele sale reale in domeniu. Washingtonul a declarat atunci ca testul subliniaza necesitatea unui sistem de aparare antiracheta pe care intentioneaza sa il amplasseze in Polonia si Cehia, pentru contracararea unor atacuri din partea "statelor problematice", precum Iranul. Administratia Obama revizuieste insa acest plan, pentru a-i verifica fiabilitatea si costul.


Testarea rachetei de catre Iran ar trebui sa-i ingrijoreze pe europeni, considera Israelul

"In plan strategic, acest nou tir cu racheta nu schimba nimic in ceea ce ne priveste, pentru ca iranienii au testat deja o racheta cu o raza de actiune de 1.500 kilometri, dar ar trebui sa-i ingrijoreze pe europeni", a declarat Danny Ayalon.

"Iranienii incearca, de asemenea, sa puna la punct o racheta balistica avand o raza de actiune de 10.000 kilometri, care ar putea lovi coasta estica a SUA", a subliniat acesta.

Occidentalii se tem ca programul balistic al Iranului i-ar permite sa dispuna de rachete echipate cu ogive nucleare, daca Teheranul ar obtine arma atomica.


Ahmadinejad spune din nou ca Iranul se va apara in fata oricarui atac




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.