Romania "paseste deschis pe calea dezavuarii recunoasterii independentei" Republicii Moldova, afirma Guvernul de la Chisinau in replica la declaratiile recente ale lui Traian Basescu, cerand UE sa intervina pentru a pune capat politicii agresive a Bucurestiului.
In declaratia Guvernului de la Chisinau, citata de portalul proguvernamental Omega, se mentioneaza ca "in intreaga perioada de la proclamarea Independentei Republicii Moldova, conducerea Romaniei a lansat in repetate randuri declaratii fara echivoc privind asimilarea inevitabila a Moldovei de catre Romania".

"In ultimii doi ani, relatiile bilaterale moldo-romane au degradat pana la starea ce reprezinta, indiscutabil, o problema la scara regionala, care nu mai poate fi ignorata nici de tarile-membre ale Uniunii Europene, nici de Ucraina, nici de ceilalti parteneri politici externi sinceri ai Republicii Moldova", se mai arata in declaratie, potrivit NewsIn.

Guvernul Moldovei declara, in acest context, ca nu poate urmari in continuare "cum un stat din Uniunea Europeana paseste deschis pe calea dezavuarii recunoasterii independentei si suveranitatii Republicii Moldova, generand cu buna stiinta un nou focar de instabilitate regionala in Europa". "In situatia in care s-a ajuns, Guvernul Republicii Moldova isi exprima disponibilitatea si deschiderea pentru rolul intermediar al Uniunii Europene in neutralizarea politicii agresive a Romaniei, readucerea ei pe fagasul politicii externe unice a UE, in stabilizarea relatiilor moldo-romane in baza dreptului international unanim recunoscut", mai arata documentul.

Declaratia Guvernului moldovean intervine la cateva zile dupa ce presedintele Romaniei Traian Basescu spusese ca un tratat de frontiera cu Republica Moldova este inutil si, mai mult, semnarea unui asemenea document ar "consfinti pactul Ribbentrop-Molotov". "Cine isi poate imagina ca un sef al statului roman va semna un tratat prin care sa consfinteasca pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea sefului statului roman", a spus Basescu vineri.

Basescu a subliniat faptul ca Romania considera inutila semnarea unui tratat de frontiera "care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov", explicand ca acest demers ar veni impotriva obligatiilor asumate de statul roman.

"Romania are in istoria sa recunoasterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice. R Moldova este mostenitoare a parte din aceasta frontiera, in conditiile astea consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbetrop si al lui Molotov", a spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.