Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, recomanda un nou sistem de securitate colectiva in Abhazia, care sa prevada zone demilitarizate de-a lungul granitei regiunii separatiste, potrivit unui raport al Consiliului de Securitate, publicat marti, transmite AFP.
Subliniind ca securitatea in zona de responsabilitate a misiunii ONU in Georgia, MONUG, este fragila de la inceputul anului, pentru ca "bazele acordului pentru incetarea focului s-au erodat in continuare", Ban propune un acord asupra unui sistem de securitate revizuit,"esential pentru stabilizarea pe termen lung, si o prezenta viabila a ONU in regiune", scrie NewsIn.

Astfel, el propune un sistem in 11 puncte. Printre acestea se numara respectarea stricta a acordului pentru incetarea focului pe teren si a principiului de a nu recurge la forta. De asemenea, sitemul prevede infiintarea unor "zone de securitate" complet demilitarizate, pe o raza de 12 kilometri de o parte si de alta a granitei, unde singurele arme autorizate vor fi cele ale politistilor, al caror numar nu va depasi 600. Secretarul general al ONU a sugerat si crearea unor "zone controlate", pe o raza de inca 12 kilometri de fiecare parte, in care sa fie interzise armele grele.

Raportul lui Ban va servi ca baza de reflectie pentru Consiliul de Securitate, privind conditiile prezentei viitoare a ONU in Abhazia, tinand cont situatia de pe teren, schimbata dupa conflictul ruso-georgian din luna august si de decizia Moscovei de a-i recunoaste independenta.

In Rezolutia 1866 din 13 februarie, Consiliul de Securitate si-a acordat un termen de patru luni pentru a regandi aceasta prezenta. In aceste conditii, ONU a prelungit pana in 15 iunie mandatul MONUG, sperand intr-un acord la discutiile de la Geneva privind noi argumente de securitate in Abhazia, unde este desfasurata misiunea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.