Un istoric german se intreaba daca nu cumva Holocaustul a fost un proiect european, apreciind ca nazistii nu puteau ucide singuri milioane de evrei.
Holocaustul nu ar fi avut o amploare atat de mare daca regimul lui Hitler nu ar fi fost ajutat de populatia si de autoritatile din tarile aliate, inclusiv de regimul lui Ion Antonescu, scrie “Der Spiegel”, citand mai multi istorici germani.

"Jandarmii ucraineni si politistii letoni, militarii romani si angajatii feroviari din Ungaria, taranii polonezi si functionarii locali olandezi, primarii localitatilor din Franta, ministrii norvegieni, militarii italieni - toti au colaborat la Holocaust", sustin istoricii, potrivit carora exterminarea evreilor nu ar fi avut o asemenea amploare fara “ajutorul” venit din aproape toate tarile europene.

Vanzatorul Alexandru Spiegel din Harsova a fost ridicat de Garda de Fier la sfarsitul anului 1940.
Publicitate

El si ceilalti cetateni evrei din oras au fost arestati si legati cu catuse de niste stalpi. Soldatii care ii pazeau se schimbau la fiecare doua ore din cauza gerului cumplit, in timp ce oamenii retinuti erau doar in sosete. Cand nu mai puteau tine capul drept, un soldat ii lovea cu o bucata de lemn in zona omoplatilor. Cei care mureau mai repede erau invidiati de nefericitii supravietuitori. Mortea a venit ca o izbavire pentru Alexandru Spiegel, unul dintre numerosii evrei care au cazut victime ale antisemitismului in Romania.

Istoricul Hannah Arendt sustine ca romanii erau cei mai antisemiti europeni inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial. “In Romania au avut loc numeroase crime impotriva evreilor chiar inainte de incheierea aliantei cu Germania nazista. In apropiere de Bucuresti, legionarii ii ucideau pe evrei si ii atarnau de carlige ca pe niste vite. Deasupra lor erau plasate pancarte pe care scria: «Carne cuser de vanzare»“, afirma Arendt, care a cercetat documente ale vremii pastrate in diverse arhive din Europa.

Potrivit cercetatorilor citati de “Der Spiegel”, in perioada celui de-Al Doilea Razboi
Mondial au fost ucisi intre 200.000 si 400.000 de evrei. “Cei mai multi au fost omorati din propria initiativa a autoritatilor romane, fara ca nazistii germani sa fie implicati”, afirma istoricul Armin Heinen.
Situatia nu era mai buna nici in alte tari, mai ales in cele care se invecinau cu Germania.

Originar din Ucraina, Ivan Demianuk este suspectat de uciderea a cel putin 29.000 de evrei din lagarul de la Sobibor. Tortionarul in varsta de 80 de ani recunoaste ca a fost gardian, dar afirma ca a fost constrans de nazisti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.