Ce au in comun capii Cosei Nostra, Bernardo Provenzano si Toto Riina, cu Roberto Calvi de la Banca Ambrosiano sau cu senatorul Giulio Andreotti? Conturi secrete in impenetrabila banca a Sfantului Scaun, Institutul pentru Operele Religioase IOR, sustine revista italiana "Panorama".
Revista italiana Panorama face o prezentare a cartii "Vatican SA", aparuta sub semnatura ziaristului Gianluigi Nuzzi, o lucrare exploziva bazata pe mii de documente din arhiva monseniorului Renato Dardozzi, cancelarul Academiei Pontificale de stiinte, aflat doua decenii printre putinii consilieri ai cardinalilor care s-au succedat la Secretariatul de Stat al Vaticanului.

Pentru prima oara in istoria Sfantului Scaun, ies la lumina mii de documente dezvaluind afacerile financiare oculte ale IOR si existenta unui gen de "oficiu pentru afaceri secrete" in interiorul Vaticanului, care opera pentru a corecta sau reduce la tacere afacerile stanjenitoare si dificile din anii framantati ai epocii lui Karol Wojtila. De la Banca Ambrosiano la afacerea Enimont, de la mita la amenintari, arhiva Dardozzi dezvaluie un fluviu de bani, vehiculat in paralel de IOR, o retea offshore de depozite-paravan pe numele unor fundatii-fantoma de binefacere.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.