Poetul si romancierul uruguayan Mario Benedetti, nume sonor al literaturii latino-americane, a incetat din viata duminica, in locuinta sa din Montevideo, la varsta de 88 de ani, dupa indelungi suferinte, noteaza presa internationala.
"Am pierdut un om mare, dar avem cartile lui, care, din fericire, ne supravietuiesc", a spus scriitorul Jose Saramago pentru cotidianul "La Tercera", amintindu-si bucuria lui Benedetti la decernarea premiului Sofia, din al carui juriu a facut parte si Saramago, arata NewsIn.

Distins cu Premiul Reina Sofía pentru poezie ibero-americana(1999) si cu Premiul Ibero-american José Martí (2001), Benedetti este unul dintre simbolurile culturii de limba spaniola, alaturi de Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa si Gabriel Garcia Marquez.

Poet si nuvelist, Benedetti este autorul volumului de poeme "Inventarul", dar si unul dintre oamenii de cultura de stanga ai Uruguay-ului. A facut parte din biroul executiv al Frente Amplio (Frontul largit), coalitie de stanga care este acum la guvernare.

In timpul dictaturii militare, intre 1973 si 1985, Benedetti s-a refugiat in Argentina, Peru, Cuba si Spania. Ultima sa carte, "Testigo de uno mismo" a fost editata in 2008, scriitorul murind inainte de a termina lucrul la un nou volum de poezie, intitulat, provizoriu, dar sugestiv, "Biografía para encontrarme".

Conform presei locale, trupul scriitorului a fost depus la "Salón de los Pasos Perdidos" (Salonul pasilor pierduti) al Palatului legislativ din Uruguay.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.