Psihoza provocata de gripa porcina i-a facut pe multi turisti sa se teama de avion, un fenomen perceput mai ales in Asia, regiune deja traumatizata de SARS si gripa aviara, relateaza AFP.
Japonezii au inceput "sa-si anuleze calatoriile in Mexic, Statele Unite si Canada si chiar spre tari in care virusul nu este prezent", a declarat Hajime Nozawa, un sef al JTB, cel mai mare tur-operator nipon. "Multi japonezi se tem sa se apropie de un aeroport", a spus Ozawa, care participa in Brazilia la Conferinta mondiala pentru turism. "Rezervarile sunt in scadere, iar acest lucru ar putea dura inca o luna-doua", a explicat el.

Si in China, "gripa porcina este subiectul numarul unu, iar oamenii se tem sa ia avionul", un spatiu inchis ce permite propagarea virusului, a spus Alex Zhang de la agentia de voiaj BTG Business Travel, potrivit NewsIn.

Gripa porcina continua sa se propage, mai ales in Japonia, dar ritmul a devenit mai lent, potrivit OMS.

Mai multe state care decretasera restrictii de deplasare spre Mexic le-au ridicat sau le-au atenuat intre timp. Subiectul a fost omniprezent la conferinta din Brazilia, ai carei participanti au denuntat panica provocata de presa si de "unele guverne".
"Gripa sezoniera face anual 36.000 de morti in Statele Unite si nimeni nu spune asta", a declarat Hubert Joly, director al grupului turistic american Carlson.

Virusul H1N1 provoaca temeri si pentru ca nu este limitat geografic, cum s-a intamplat cu epidemia de SARS din 2003, care a facut ravagii in Asia. Acum, gripa porcina este prezenta in multe zone ale globului, iar Mexicul este "epicentrul". Efectul asupra trirismului din Mexic este devastator.

"Suntem tapii ispasitori. Mexicul este considerat responsabil pentru o problema internationala", a declarat directorul general al grupului hotelier mexican Plan. In opinia sa, un turist in Mexic nu este supus unui risc mai mare decat unul care calatoreste in Europa in plin sezon de gripa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.