Gripa porcina isi continua propagarea in lume, mai ales in Japonia, unde numarul cazurilor confirmate a ajuns la 121, in timp ce OMS va examina incepand de luni mijloacele de a limita epidemia.
In Statele Unite, o a sasea victima s-a irnegistrat duminica in urma mortii unui profesor dintr-o scoala din New York, spitalizat in stare critica in urma cu cateva zile, informeaza AFP, potrivit NewsIn.

Japonia a informat luni despre transmiterea locala a virusului in 21 de cazuri, in timp ce pana acum gripa porcina se transmisese in mod autonom numai pe continentul american.


Semnele unei transmisii autonome intr-o noua regiune a lumii ar putea justifica trecerea la nivelul maxim de alerta OMS, semnalizandu-se aparitia primei mari pandemii gripale a secolului XXI. Potrivit numarului doi al OMS, Keiji Fukuda, organizatia urmareste "cu atentie situatia din Japonia".

Dupa India si Turcia, gripa a aparut in Chile si Peru.

Un bilant al OMS anuntat duminica vorbea despre o neta incetinire a cresterii numarului de cazuri inregistrate in raport cu ultimele zile, cand OMS anunta aproape zilnic o mie de noi cazuri. Intr-un nou caz anuntat duminica, OMS inregistra 8.480 de cazuri in 39 de tari, fata de 8.451 in trecut. Numarul deceselor s-a stabilizat la 72.

Mexicul a anuntat 68 decese confirmate, dupa doua noi decese, dinttre care cel mai recent la 12 mai, si 3.034 bolnavi. Statele Unite sunt cele mai afectate, cu 4.714, dintre care sase mortale.

In Canada, numarul cazurilor a trecut de 500, cu 24 cazuri noi in provincia Quebec.

India a anuntat sambata un prim caz, fiind vorba despre un barbat de 23 de ani, sosit de la New York.

Dupa prime cazuri au fost confirmate in Turcia, pe aeroportul international din Istanbul: un american care se ducea din SUA in Irak dupa o escala la Amsterdam, si mama sa. Chile a inregistrat doua cazuri duminica, doua femei care veneau din R. Dominicana. In Peru a fost confirmat un al doilea caz, un barbat care venea din Statele Unite. Un al treilea caz a fost confirmat in China: o tanara care venea din New York.

OMS va avea Adunarea generala anuala in perioada 18-22 mai, dar mentine nivelul de alerta la 5, ceea ce inseamna ca pandemia este iminenta.

Pentru a accelera punerea la punct a unui vaccin, Mexicul a predat simbata OMS tulpina virusului si informatiile statistice si clinice privitoare la evolutia bolii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.