Presedintele american Barack Obama le-a cerut ieri sustinatorilor si adversarilor avortului sa gaseasca un teren de intelegere, intr-un discurs la universitatea catolica Notre Dame din South Bend, relateaza AFP.
"Cand ne vom deschide inimile si spiritele catre cei care poate ca nu gandesc ca noi, nu cred ca noi atunci vom descoperi macar posibilitatea unui teren de intelegere", a spus presedintele. "Intr-un anumit mod, opiniile celor doua tabere sunt ireconciliabile", a declarat el, adaugand ca "fiecare tabara va continua sa-si pledeze cauza cu pasiune si convingere, dar, cu siguranta, acest lucru se poate face fara caricaturizarea opiniilor opozantilor".

"Cu inima deschisa, deschidere a spiritului, impartialitate. Acesta este un mod de a trai care a fost mereu in traditia Notre Dame", a spus Obama, in fata studentilor, potrivit NewsIn.

Intre timp, sute de militanti antiavort au manifestat la intrarea in campus, arborand pancarte cu imagini ale unor fetusi avortati si denuntand sustinerea lui Obama fata de aparatorii dreptului la alegere. Nouasprezece persoane au fost arestate.
In sala in care vorbea Obama, patru persoane au inceput sa strige sloganuri antiavort. "Incetati sa ucideti copiii, avortul este o crima", au strigat ei. Politia a intervenit rapid. Obama a fost indelung ovationat de studenti dupa discurs.

Mai mult de 360.000 de persoane au semnat o petitie in care i-au cerut presedntelui universitatii sa anuleze invitatia. "Presedintele a recunoscut in timpul campaniei ca nu stie de cand un copil devine fiinta umana. Cum puteti apara drepturile oamenilor, daca nu stiti cine beneficiaza de ele?", a intrebat, la televizunea Fox, preotul Frank Pavone, unul dintre organizatorii protestelor.

Pavone a vorbit despre un nou sondaj Gallup, potrivit caruia 51% dintre americani se opun avortului, fata de 42%, care il sustin.
Aceasta controversa intervine in conditiile in care presedintele va trebui sa se pronunte in curand cu privire la alegerea unui nou judecator pentru Curtea Sprema, a carui pozitie pe tema avortului va fi urmarita cu atentie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.