Primele alegeri libere din Liban din ultimele trei decenii au fost castigate de o alianta anti-siriana condusa de Saad Hariri (foto), fiul fostului premier asasinat Rafik Hariri, relateaza Reuters. Cea de a patra (si ultima) faza a alegerilor parlamentare din "Tara cedrilor", desfasurata in nordul Libanului, a fost castigata categoric de formatiunea lui Hariri. Cu cele 28 de mandate obtinute in nordul Libanului, alianta anti-siriana detine 72 de locuri din cele 128 ale parlamentului de la Beirut.

Din cele 72 de mandate de deputat, 36 sunt ocupate de reprezentantii blocului "Viitorul", condus de Saad Hariri. In varsta de 35 de ani si de religie musulmana sunita, Saad Hariri a intrat in politica dupa ce, in februarie anul acesta, tatal sau a fost asasinat la Beirut. Campania sa electorala s-a axat pe programul politic al tatalui sau, care milita pentru reconstructia tarii devastata de 15 ani de razboi civil. Hariri a incheiat aliante cu alti politicieni care au facut presiuni pentru retragerea trupelor siriene din Liban, cum ar fi liderul druzilor, Walid Jumblatt.

Cei mai multi observatori vad in Hariri un viitor premier, mai ales ca aceasta functie este rezervata, prin Constitutia tarii, sunitilor, in timp ce crestinilor le revine functia de presedinte. Este pentru prima data din 1975, cand legislativul libanez este dominat de politicieni care se opun influentei Siriei in tara lor. Unul dintre liderii crestinilor, pro-sirianul Suleiman Franjieh, si-a recunoscut infrangerea in alegerile desfasurate in nordul tarii, insa nu la fel a procedat si celalalt reprezentant al crestinilor maroniti, generalul Michel Aoun, care l-a acuzat pe Hariri ca a furat voturile din nordul Libanului. Aoun, un fost adversar al Siriei pe vremea razboiului civil, a revenit anul acesta in Liban, dupa 15 ani de exil in Franta. El a obtint o victorie impotriva rivalilor crestini la scrutinul de acum doua saptamani, iar formatiunea sa, Miscarea Patriotica Libera, detine 14 locuri in parlamentul de la Beirut.

Generalul Aoun, in varsta de 70 de ani, a declarat ca se gandeste sa candideze pentru postul de presedinte al tarii daca reuseste sa-si aplice programul anti-coruptie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.