Comisarul european Dalia Grybauskaite a fost aleasa duminica din primul tur al alegerilor din Lituania, devenind prima femeie sef de stat al acestei tari, potrivit rezultatelor oficiale anuntate luni, relateaza AFP.
Avand sase contracandidati intr-un context de grava criza economica, actualul comisar pentru Buget a obtinut 69,04% din voturi, informeaza NewsIn.

"Gustul victoriei este greutatea responsabilitatii", a declarat Grybauskaite, in timp ce se profila perspectiva unei victorii din primul tur. "Ii felicit pe lituaniei pentru decizia lor", a mai spus aceasta.

Ea ii urmeaza in functie lui Valdas Adamkus, in varsta de 82 de ani, care a stat zece ani la conducerea statului baltic.

Pentru ca un candidat sa fie ales din primul tur, trebuie sa obtina mai mult de jumatate din voturi, cu un nivel de participare de peste 50%. Daca participarea este mai mica, trebuie sa obtina majoritatea, dar nu mai putin de o treime din totalul celor 2,7 milioane inscrisi. Nivelul de participare a fost de 51,67%.

Grybauskaite, 53 ani, s-a prezentat in fata alegatorilor in calitate de candidat independent, facand din transparenta si combaterea oligarhilor punctele-cheie ale programului sau. "La 12 iulie, dupa investire, principala mea misiune va fi evaluarea activitatii guvernului si in 15 zile sa propun candidatura unui premier", a punctat aceasta.

"As dori sa vad o viata politica mai echilibrata. Lituania trebuie sa investeasca mai mult in Europa, sa-si gaseasca prieteni in Europa de Vest si sa profite de avantajele pe care le ofera aderarea Uniunii", a precizat actualul comisar. Insa, intr-o aluzie la declaratiile facute recent de presedintele Adamkus fata de Rusia, Grybauskaite a subliniat faptul ca si-ar dori ca "retorica sa nu fie folosita fata de unii dintre vecini".

Grybauskaite sugerase, intr-un interviu pentru AFP, ca il va renumi in functie pe premierul Andrius Kubilius. "Lituania nu dispune de prea mari alegeri in ceea ce priveste elita sa politica. Cred ca acest guvern are sanse mari sa ramana, dar, cu siguranta, nu exclud schimbarea unor ministri", a explicat aceasta.

"Dalia Grybauskaite are o problema, nu a fost niciodata aleasa intr-o functie, a fost mereu numita", este de parere politologul Algis Krupavicius. "Ii lipsesc cunostintele si experienta de a actiona in calitate de ales. Este o profesionista in economie si finante, dar, de exemplu, pe politica externa cunostintele sale sunt limitate", explica el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.