Armata americana investigheaza un incident in care patru angajati ai companiei private de securitate Blackwater, a carei denumire a fost schimbata intre timp, sunt acuzati ca au ucis un afgan dupa un accident de masina, a anuntat duminica un purtator de cuvant al armatei, citat de Reuters.
Oficialul militar a declarat ca armata a cerut companiei ca cei patru angajati implicati in incident sa fie mentinuti in Afganistan pana la incheierea investigatiilor. Blackwater a anuntat ca va coopera cu ancheta si i-a demis pe cei patru angajati pentru ca au incalcat regulile companiei. Un avocat al celor patru a declarat ca firma ii retine in Kabul impotriva vointei lor, potrivit NewsIn.

Compania cu sediul in North Carolina, care a avut un contract pentru asigurarea protectiei diplomatilor americani din Irak, si-a schimbat numele in Xe Services si a pierdut contractele de la Bagdad anul trecut. Blackwater a fost implicata intr-un scandal dupa ce angajatii sai au ucis 17 civili la Bagdad, intr-un accident rutier in 2007. Un angajat al companiei a pledat vinovat de omor si alte acuzatii ce i-au fost aduse in acestcaz, iar alti cinci asteapta inceperea procesului.

"In acest moment, putem confirma un incident in care au fost implicati o parte dintre contractorii Paravant din Afganistan, care la acel moment nu se aflau in exercitiul profesiei", a declarat intr-un mail Anne Tyrell, o purtatoare de cuvant a companiei. Ea a identificat Paravant drept o filiala a Xe. "Paravant a incheiat contractele cu cei patru indivizi implicati in accident pentru ca nu au respectat termenii din contract, care prevede, printre altele, respectarea tuturor regulilor, reglementarilor si politicilor companiei", a adaugat Tyrell.

Purtatorul de cuvant al armatei americane, locotenent colonel Christian Kubik, a declarat ca cei patru anchetati erau angajati sa antreneze trupele afgane. Dupa ce au fost implicati intr-un accident de circulatie la 5 mai, ei au tras intr-o masina care se indrepta spre ei si pe care au considerat-o o amenintare, ranind astfel trei afgani, dintre care unul a murit doua zile mai tarziu, potrivit lui Kubik.

"Compania coopereaza cu noi. Le-am cerut sa pastreze indivizii in tara pana la incheierea investigatiilor. (...) Cand vorbesti despre moartea unui afgan, este un lucru important pentru nou. Vrem sa rezolvam problema", a declarat purtatorul de cuvant.

Daniel Callahan, un avocat american care a declarat ca-i reprezinta pe cei patru barbati, a pecizat ca acestia sunt tinuti "captivi" de companie intr-o moschee din Kabul. Tyrell a negat acest lucru, insa a precizat ca firma le-a transmis ca nu pot parasi tara fara aprobarea Departamentului american al Apararii. In plus, purtatoarea de cuvant a companiei a declarat ca incearca sa afle cu exactitate daca barbatii au permisiunea de a pleca.

Un purtator de cuvant al Ministerului afgan de Interne a precizat ca analizeaza rapoarte cu privire la incident.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.