Femeile din Kuwait au obtinut pentru prima oara in istoria tarii patru locuri in Parlament la alegerile de sambata, in timp ce islamistii care au dominat indelung legislativul au suferit o lovitura, transmite Reuters.
Femeile din Kuwait au primit drept de vot si au inceput sa candideze la alegeri in 2005, insa nu au obtinut niciun loc la scrutinele din 2006 si 2008 din acest stat musulman conservator, unde politica este considerata in continuare un domeniu rezervat barbatilor. O femeie devenise insa ministru al sanatatii in 2005, dupa cum informeaza NewsIn.

Din cei 210 candidati care au participat la alegerile parlamentare de sambata, 16 au fost femei. Peste o jumatate din femeile din Kuwait, adica 384.790, au drept de vot, insa participarea a fost redusa, iar alegatorii erau ingrijorati ca scrutinul nu va reusi sa puna capat impasului in care se afla Parlamentul si Guvernul. Presedintele Kuwaitului, seicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, a propus organizarea alegerilor dupa ce a dizolvat Parlamentul, in urma cu doua luni, pentru a incheia criza politica ce a paralizat tara.

"Este o victorie pentru femeile din Kuwait si o victorie pentru democratia tarii. Este un pas inainte", a afirmat incantata liberala Aseel Awadhi, citata de AFP. Candidata, in varsta de 40 de ani, detine un doctorat la Universitatea din Texas si este profesoara de stiinte politice la universitatea din capitala.

O alta proaspat deputata, Rola Dashti, doctor in economie la Universitatea Jon Hopkins din Statele Unite si presedinte al Societatii economice din Kuwait, a promovat in campanie egalitatea si drepturile femeilor, care reprezinta 54,3% dintre cei 385.000 de alegatori.

Kuwaitul, care detine 10% din rezervele petroliere din lume si care produce 2,2 milioane de barili de petrol pe zi, are o populatie de 3,44 milioane de locuitori, dintre care 2,35 de milioane sunt straini fara drept de vot.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.