In timp ce Statele Unite inregistreaza al cincilea deces provocat de gripa porcina, noi cazuri de pacienti infectati cu virusul H1N1 au fost confirmate pentru prima oara in India si Turcia, iar in Japonia si Belgia au fost detectate primele cazuri de infectare cu virusul gripei porcine la persoane care nu au calatorit in America de Nord.
Un barbat din Texas a murit din cauza virusului noii gripe H1N1, au anuntat vineri oficiali din Departamentul Sanatatii, acesta fiind al cincilea deces provocat de aceasta boala pe teritoriul american, informeaza NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Departamentului Sanatatii Doug McBride a spus ca barbatul de 33 de ani din Corpus Christi murise cu mai mult timp in urma, dar abia joi s-a obtinut confirmarea ca decesul sau a fost cauzat de virusul H1N1. Potrivit AFP, barbatul suferea de probleme de sanatate mai vechi, pe fondul carora s-a instalat infectia cu H1N1. Tot joi, autoritatile anuntasera ca o femeie din Arizona cu probleme pulmonare mai vechi a murit din cauza aceluiasi virus. Statul Texas inregistrase anterior alte doua decese, un copil de doi ani venit din Mexic si o femeie insarcinata. Si statul Washington inregistrase un deces. Pe de alta parte, un profesor contaminat cu virusul se afla in continuare in stare critica la New York, unde sase scoli care au elevi bolnavi au fost inchise pentru cinci zile, relateaza AFP.

"Continuam sa supraveghem indeaproape virusul H1N1 in tot orasul si am luat masuri astazi in fata nivelurilor anormal de ridicate de cazuri de gripa in trei scoli"
in plus, a declarat seful serviciilor sanitare de la Thomas Frieden, numit vineri director al Centrelor de Control al Bolilor (CDC) de catre presedintele Barack Obama.

Virusul pare sa se transmite mai repede decat gripa sezoniera, a remarcat el, apreciind ca fenomenul se datoreaza prpbabil faptului ca este vorba despre un virus nou si nu exista anticorpi si vaccin pentru el. "Constatam simptome mai grave decat la gripa sezoniera, a remarcat el".

Potrivit CDC, 47 de state americane (inclusiv capitala federala, Washington) sunt contaminate. Doar trei state au scapat neafectate de virus pana in prezent: West Virginia (est), Mississippi (sud), Wyoming (vest) si Alaska. Illinois, din nord, ramane statul cel mai afectat, cu 638 de cazuri, urmat de Wisconsin (nord) cu 613 cazuri, Texas (506) si California (504).

Turcia confirma primul sau caz de gripa porcina la un pacient care fusese in SUA

Autoritatile sanitare din Turcia au confirmat primul caz de gripa porcina din aceasta tara, la un barbat care fusese in Statele Unite, a anuntat agentia oficiala Anatolia, citata de Reuters. Pacientul venise din Statele Unite cu un avion care a facut escala la Amsterdam si a fost diagnosticat cu H1N1 la sosirea pe aeroportul Ataturk din Istanbul, de unde urma sa plece spre Irak, potrivit Ministerului Sanatatii.

India confirma, la randul sau, primul caz de gripa porcina

Ministerul indian al Sanatatii a confirmat sambata primul caz de gripa porcina din aceasta tara, in orasul Hyderabad din sudul tarii, relateaza Reuters. "Este vorba despre un indian. A fost identificat la controlul din aeroport si a fost plasat in carantina, iar esantioanele care i-au fost prelevate au iesit pozitive" la virusul H1N1, a anuntat un oficial din Ministerul Sanatatii. Barbatul calatorea de la Dubai la Hyderabad, a mai precizat oficialul, potrivit NewsIn.

Japonia si Belgia anunta primele cazuri de transmitere a virusului H1N1 pe teritoriul lor

Japonia si Belgia au anuntat primele cazuri de infectare cu virusul gripei porcine la persoane care nu au calatorit in America de Nord, deci au contractat virusul pe teritoriul lor, transmite NewsIn, citand AFP. Japonia a confirmat sambata primul caz de transmitere a virusului gripei porcine pe teritoriul sau la un licean din Kobe, in vestul tarii, care nu a calatorit in strainatate, a anuntat presa, citand Ministerul Sanatatii. Informatia nu a putut fi confirmata oficial pe langa autoritatile japoneze.

La inceputul lunii, Japonia descoperise primele sale cazuri de gripa porcina la aeroportul Narita din apropiere de Tokyo, dar era vorba despre un profesor si trei liceeni care contractasera virusul in timpul unei calatorii in Canada.

Si autoritatile belgiene anuntasera vineri ca au inregistrat doua noi cazuri de gripa porcina, subliniind ca sunt primele contaminari care se produc in tara. Miercuri si joi, Belgia anuntase primele sale doua cazuri de contaminare, la doua paciente de 23 si 28 de ani care fusesera recent in Statele Unite si care nu se cunosteau una pe cealalta. Amandoua au fost preluate de un serviciu specializat al spitalului Saint-Pierre de la Bruxelles, iar apropiatii lor au fost avertizati. Vineri, Ministerul Sanatatii a anuntat ca doi dintre prietenii bolnavei de 23 de ani, cu care aceasta avusese contact dupa revenirea in tara, au inceput sa prezinte simptome de gripa. Este vorba despre doi tineri de 24 si 26 de ani, internati in spital. Starea lor nu suscita temeri deosebite.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) anuntase vineri ca se asteapta la aparitia a noi focare autonome de transmitere a gripei porcine, avand in vedere nivelul actual de propagare a virusului A (H1N1), care a contaminat peste 7.000 de persoane. Virusul este transmisibil intr-o asemenea masura, incat ne asteptam la continuarea propagarii epidemiei la nivel de comunitate si regional", a explicat directorul adjunct al organizatiei, Keiji Fukuda.

Pana in prezent, OMS a constatat transmiterea virusului la nivel de comunitate doar in America de Nord, in Mexic si Statele Unite, dar cazuri izolate de transmitere locala s-au mai inregistrat si in alte tari, inclusiv in Europa. Constatarea transmiterii virusului la nivel de comunitate intr-o a doua regiune a lumii ar antrena ridicarea nivelului de alerta pandemica la 6, treapta maxima, corespunzatoare pandemiei declarate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.