Jurnalistii moldoveni care acopera activitatea noului Parlament se plang de conditii inadecvate de lucru si reclama presiuni din partea garzilor de corp ale primilor oameni in stat, care au devenit deputati pe listele Partidului Comunistilor
Agentia moldoveana Monitor Media transmite ca mai multi jurnalisti au anuntat miercuri, prin intermediul mediilor de informare pe care le reprezinta, ca ziaristii nu sunt lasati de garzile de corp sa fotografieze, sa filmeze si sa solicite interviuri demnitarilor.

"Cameramanii ii pot filma pe deputati doar pe rand si fiind insotiti de cate un bodyguard. Acesta nu-i pazeste pe jurnalisti, ci are grija ca in doua-trei minute camerele sa dispara din fata parlamentarilor", relateaza portalul Stirea Zilei, citeaza NewsIn.

Jurnal TV relateaza ca garzile de corp isi permit sa bruscheze nu numai reprezentantii mass-media, ci si anumiti deputati din opozitie.
"In patru ani de cand fac presa, asa ceva nu am vazut. E o adevarata teroare. Am inceput sa invidiez vremurile pe cand functiona precedentul Parlament. Ni se permitea sa intram cu telefonul mobil, aveam wi-fi in sala de sedinte, se organizau briefinguri degajate cu presa. Dar acum, securistii il pazesc pe Voronin ca pe un ou, iar ziaristii sunt suspectati chiar si atunci cand respira", scrie jurnalista Valentina Baciu intr-un articol publicat in Timpul de dimineata.

Solicitat miercuri de jurnalisti "sa mai rareasca paza", noul presedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin, a declarat ca nu i se pare ca in Palatul Republicii sunt prea multe garzi de corp.

Agentia Monitor Media tansmite si faptul ca Voronin, liderul partidului de guvernamant, ii acuza pe unii jurnalisti de tradare, motiv pentru care nu vrea sa raspunda la intrebarile acestora.

De tradare a fost acuzata si jurnalista Valentina Ursu din redactia de la Chisinau a Europei Libere. Fiind intrebat de jurnalista despre calitatile succesorului la Presedintie, Voronin a raspuns: "De fapt, Valea, eu nu prea am chef sa discut cu tine. Tu pe mine m-ai tradat de vreo trei ori. Pentru mine tradarea inseamna mult".

Ulterior, cand Valentina Ursu i-a solicitat proaspatului presedinte al Parlamentului explicatii despre o declaratie referitoare la integrarea europeana, Voronin a spus: "Mai citeste o data!", fara sa raspunda la intrebare.

Valentina Ursu a spus ca nu stie la ce se refera Voronin cand o acuza de tradare. "Intotdeauna am fost impartiala si echidistanta in munca mea", a declarat aceasta, adaugand ca declaratia lui Voronin este un truc pentru a evita sa raspunda la intrebarile incomode ale jurnalistilor.

Dupa ce sediul Parlamentului a fost devastat la 7 aprilie, noul Legislativ isi desfasoara activitatea in cladirea Palatului Republicii. Dupa actiunile de protest de luna trecuta, presa necomunista a fost supusa unor presiuni fara precedent din partea autoritatilor, jurnalistii fiind arestati si anchetati, batuti in strada si lasati fara echipamente. Pe de alta parte, jurnalistii romani au fost fie expulzati, fie determinati sa paraseasca Republica Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.