Premierul moldovean Zinaida Greceanii este candidatul pe care il vor sustine comunistii la functia de presedinte al tarii, a declarat marti presedintele in exercitiu Vladimir Voronin, care a mai spus ca el l-ar propune pe Marian Lupu premier.
"Zinaida Greceanii este o doamna competenta si destoinica pentru functia de sef al statului", a declarat Voronin, dupa sedinta Partidului Comunistilor in care s-a decis sustinerea actualului premier pentru functia de sef al statului, potrivit NewsIn.

Vladimir Voronin a mai declarat pentru presa ca el l-ar propune pe Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, la functia de prim-ministru. Potrivit lui Voronin, aceasta din urma este mai degraba o opinie personala, dar, oricum, "consultata", relateaza NewsIn.

Lupu si Greceanii erau candidaturile cele mai probabile pentru functia de sef al statului, declarase analistul Igor Botan. "Lupu este privit ca o candidatura de compromis si are cele mai mari sanse, dar nu putem exclude si sansele doamnei Greceanii", a mai precizat analistul, care il situa printre favoriti si pe Igor Dodon.

Greceanii "a primit note foarte mari de la Vladimir Voronin pentru activitatea de prim-ministru". "Ori va fi mentinuta in functia de premier, ori va fi inaintata la functia de sef al statului. Voronin a facut pentru prima data o doamna presedinte al Curtii Supreme de Justitie, apoi alte doamne in functie de presedintele al Parlamentului si de prim-ministru. Ar putea fi o doamna pentru prima data si sef de stat", a comentat Botan.

Analistul inainteaza un posibil scenariu pentru cazul in care Greceanii va deveni presedintele Republicii Moldova. "Stiind ca presedintele Voronin si-a incheiat cele doua mandate intr-o atmosfera nu tocmai festiva dupa 7 aprilie, nu putem exclude ca si-ar dori sa revina in functia de sef al statului ca sa ramana in istorie cu o imagine mai pozitiva". Astfel, Botan considera ca e posibil ca Zinaida Greceanii sa-si anunte demisia de la Presedintie dupa cateva luni de mandat si sa permita revenirea lui Voronin la Presedintie.

Analistul ia in calcul si o varianta intermediara: "Pentru prima incercare (de desemnarea a presedintelui - n.red.) va fi inaintata o candidatura cu sanse mici de a fi acceptata in functia de sef al statului de catre opozitie. Astfel, comunistii castiga timp pentru negocieri si la a doua incercare vor propune o candidatura cu sanse de trecere. A doua oara ar putea fi Marian Lupu".

Si directorul executiv al organizatiei neguvernamentale IDIS "Viitorul" Igor Munteanu considera ca cea mai probabila candidatura la functia de presedinte este cea a Zinaidei Greceanii, deoarece Marian Lupu nu ar avea sustinerea necesara in interiorul PCRM. Printre contracandidati - pentru ca potrivit Constitutiei este nevoie de cel putin doi candidati - au fost vehiculate numele ministrului interimar de externe Andrei Stratan si vicepremierului Valentin Mejinschi.

Comunistii au 60 de voturi in noul legislativ, cu unul mai putin decat le trebuie pentru a instala candidatul dorit in functia de presedinte. Ei trebuie sa obtina acest vot de la opozitie, in caz contrar fiind declansata procedura de alegeri anticipate. Primul vot in Parlament pentru desemnarea presedintelui a fost fixat pentru 20 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.