Partidul Liberal-Democrat, al doilea partid britanic de opozitie, a fost implicat la randul sau in scandalul deconturilor facute de parlamentari, care l-a determinat pe premierul Gordon Brown sa ordone reexaminarea tuturor cheltuielilor decontate in ultimii patru ani, relateaza AFP.
Cotidianul Daily Telegraph a continuat seria de dezvaluiri privind deconturile membrilor Camerei Comunelor cu liberal-democratii, dupa ce in ultimele zile s-a concentrat pe Partidul Laburist si pe cel Conservator.

Aceste deconturi pentru o resedinta secundara sunt legale, dar beneficiarii sunt acuzati ca au exploatat la maxim sistemul, astfel incat statul a platit pentru ustensilele lor de bucatarie, intretinerea piscinei sau gradinii sau chiar hrana cainelui, arata NewsIn.

In fata amplorii scandalului, premierul si-a cerut scuze "in numele tuturor partidelor" si a promis o "actiune extrema", in special prin reexaminarea deconturilor din ultimii patru ani.

Seful Partidului Liberal-Democrat, Nick Clegg, ar fi folosit toata suma alocata anual in acest sens - 23.000 de lire sterline (25.665 de euro). Astfel, el a cheltuit 2.600 de lire sterline pentru bucatarie si aproape 6.000 de lire sterline pentru decoratiuni (perdele, servetele, farfurii, etc.).

"Cand se vor linisti lucrurile, daca se vor mai linisti dupa aceste sase zile de dezvaluiri (...), vom putea vedea mai clar ca cele mai importante abuzuri din sistem decurg din aptitudinea deputatilor de a profita de pe urma sistemului pentru beneficiul personal", a declarat Clegg, pentru postul de radio BBC4.

"Zilele in care a platit contribuabilul (...) pentru jucarii si mobila s-au terminat (...) Exista un consens evident in acest sens", a adaugat el.

Clegg si-a luat angajamentul sa ramburseze 80 de lire sterline pentru apelurile telefonice internationale. Potrivit Daily Telegraph, predecesorul sau, Menzies Campbell, a obtinut 10.000 de lire sterline pentru renovarea apartamentului sau londonez, in timp ce Lembit Opik, purtator de cuvant pe probleme imobiliare, a primit 40 de lire sterline pentru a achita impozitul pe locuinta. El intentioneaza sa ramburseze aceasta suma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.