Un avocat al jurnalistei iraniano-americane Roxana Saberi, care a fost eliberata luni, a declarat ca aceasta a fost condamnata pentru spionaj dupa ce a obtinut un document secret al Presedintiei iraniene cu privire la razboiul din Irak, transmite AFP.
"Avea un raport cu privire la atacul american din Irak, care fusese realizat de centrul de cercetari strategice pentru Presedintia" iraniana, a declarat Saleh Nikbakht. "Centrul de cercetari considera ca este vorba despre un raport secret. Insa ea nu il folosise deloc", a adaugat avocatul jurnalistei.

Nikhbakht nu a precizat insa cum a avut acces Saberi la raportul secret al Teheranului. Potrivit celuilalt avocat al jurnalistei, Abdolsamad Khoramshahi, Saberi a fost condamnata in apel la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ca detinea aceste documente. "A fost acuzata pentru ca a avut acces la documente secrete. Daca acestea sunt folosite, pedeapsa este de zece ani de inchisoare, daca nu, pedeapsa este de doi ani", a precizat Khoramshahi.

Saberi a fost eliberata luni la Teheran, dupa ce pedeapsa initiala de opt ani de inchisoare pentru spionaj in favoarea Statelor Unite, sentinta data la 13 aprilie, a fost redusa duminica la doi ani cu suspendare.

Roxana Saberi, in varsta de 32 de ani, a fost arestata la sfarsitul lunii ianuarie la Teheran. Ea locuia in capitala iraniana din 2003, iar autoritatile i-au retras acreditarea de presa inca din 2006, relateaza NewsIn.

Potrivit cotidianului britanic Times, jurnalista iraniano-americana a obtinut documentul secret atunci cand lucra ca traducator independent pentru un consiliu important in ierarhia clericilor iranieni. Rolul consiliului este de a media relatia dintre legislativ, Presedintie si clerici in disputele constitutionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.