Sectiunea paralela a Festivalului de film de la Cannes, Quinzaine des Realisateurs, se deschide cu cea mai recenta pelicula a lui Coppola, filmata in Argentina, "Tetro", relateaza Liberation.
Filmul, al carui director de imagine a fost Mihai Malaimare Jr., spune povestea a doi frati, Bennie si Tetro, a familiei pierdute si regasite. Adolescentul de 17 ani Bennie calatoreste la Buenos Aires, pentru a-si regasi fratele mai mare pierdut, pe Tetro, care insa, este altfel decat si-l imaginase.

Quinzaine des Réalisateurs cuprinde 24 de titluri, dintre care sapte lungmetraje. Olivier Père promite pentru editia 2009 filme "mai putin austere": "Ceea ce ne-a frapat a fost numarul filmelor comice sau in tonalitate umoristica. Nu avem des placerea de a invita atatea comedii originale si puternice, la Quinzaine".

O alta tendinta in cinematografia acestui an este cea a documentarelor sau chiar a "documentarelor poetice". Coreanul Hong Sang-Soo, in competitie oficiala la Cannes in 2004 si 2005, isi va prezenta ultimul film "Like you know it all ", iar portughezul Pedro Costa documentarul despre actrita Jeanne Balibar, intitulat "Ne change rien", explica NewsIn.

Patru dintre pelicule sunt productii americane: "Amreeka" de Cherien Dabis, povestea unei mame si a fiului ei, care parasesc Palestina pentru a-si reintalni familia, "Go get some Rosemary", de Benny si Josh Safdie, "Humpday" de Lynn Shelton si " I Love You Philip Morris", primul lung-metraj semnat de Glenn Ficarra si John Requa.

Selectionat in 2001 cu " Ce vieux rêve qui bouge", regizorul Alain Guiraudie revine cu pelicula "Le roi de l’évasion". Actorul si realizatorul Luc Moullet va prezenta documentarul "La terre de la folie". Actorul Hippolyte Girardot semneaza, alaturi de japonezul Nobuhiro Suwa, primul sau film "Yuki et Nina", o pelicula despre copilarie, portret a doua surori, separate de un divort.

Cinematografia hispanica va fi reprezentata de doua productii, "Daniel y Ana", al regizorului mexican Michel Franco si "Navidadet Navidad", al chilianului Sebastian Lelio (ex Campos), a carui "La Sagrada Familia" a fost premiata la Festivalurile de film de la Toulouse esi Saint-Sebastien.

La Quinzaine des Réalisateurs, care va avea loc intre 14 si 24 mai, a ajuns la cea de-a 41-a editie. Este ultima editie care va fi coordonata de Olivier Père, numit in aceasta pozitie in 2004. Père a fost numit in functia de director artistic al Festivalului de la Locarno, din Elvetia.

Influentata de miscarea Mai ‘68, "Quinzaine des Réalisateurs", sectiune paralela a Festivalului de la Cannes, a descoperit regizori ca Ken Loach si Martin Scorsese.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.