Organizatia separatista basca ETA a anuntat ca nu va mai comite atentate indreptate impotriva politicienilor spanioli. In cadrul unui comunicat publicat de ziarul "Gara", incepand cu 1 iunie, atacurile ETA vor "ocoli" politicienii, organizatia terorista oferind un armistitiu partial. Gruparea a motivat aceasta incetare a focului ca fiind un raspuns la "recentele evolutii politice".

Mai mult, a precizat ca spera ca Madridul si Parisul sa raspunda "pozitiv" acestui gest de bunavointa. Guvernul spaniol a obtinut, recent, aprobarea parlamentului pentru a incepe convorbiri politice cu ETA, pentru a pune capat celor 30 de ani de violente. Iar asasinatele politice i-au determinat pe multi reprezentanti oficiali sa nu mai circule fara garzi de corp. Oferta de pace a ETA a fost transmisa presei sambata, iar pana ieri nu a existat nici o reactie oficiala. Raspunzand scrisorii deschise, guvernul de la Madrid a precizat ca nu va accepta nici un fel de conditii impuse de organizatia separatista pana cand aceasta nu va anunta oficial ca inceteaza total campania de violente.

"Singura scrisoare la care va raspunde guvernul este cea care va anunta oprirea tuturor atentatelor", a anuntat vicepremierul Maria Teresa Fernando de la Vega, in cadrul unei conferinte de presa. Cat despre cererea ETA adresata oficialilor spanioli de a garanta independenta Tarii Basce, aceasta nu a primit nici un raspuns. Reticenta guvernului de la Madrid in fata armistitiului oferit de gruparea terorista poate fi pusa si pe seama reactiei populatiei la anuntul potrivit caruia vor exista negocieri intre ETA si reprezentantii oficiali.

Saptamana trecuta, zeci de mii de spanioli au iesi in strada cerandu-i premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero sa nu negocieze cu teroristii. Propunerea de dialog a venit inca din ianuarie, atunci cand ETA a inaintat cateva propuneri guvernului, prin intermediul aripii sale politice, Batasuna. Acestea se refera in principal la organizarea unui referendum privind regiunea basca, dar guvernul a cerut intai incetarea atentatelor, adaugand ca orice discutie despre viitorul politic al Tarii Bascilor se va purta cu politicienii din regiune si in nici un caz cu ETA.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.