Ministrul de Externe al Israelului, Silvan Salom, a cerut scuze Statelor Unite pentru ca tara sa a furnizat Chinei armament, fara sa aiba aprobarea Pentagonului. "Nu trebuie sa ne facem ca nu exista nici o criza generata de furnizarea de armament catre China. Facem tot ceea ce este posibil sa rezolvam situatia in cel mai scurt timp posibil", a declarat oficialul israelian intr-un interviu acordat postului de radio "Kol Israel". "In cazul in care am facut ceva inacceptabil pentru americani, ne cerem scuze", a subliniat Silvan Salom, continuand prin a spune ca Israelul nu a dorit sa puna in pericol interesele SUA.

Ministrul a confirmat ca partea americana insista asupra demiterii unor functionari superiori din Ministerul israelian al Apararii, printre care directorul general Amos Iaron, dar a declarat ca nu se poate exprima in legatura cu acest subiect din moment ce politica de cadre a Ministerului Apararii nu intra in competenta sa. Nemultumirea Pentagonului a fost generata de faptul ca Israelul a furnizat Chinei armament de inalta tehnologie, inclusiv avioane fara pilot de tip "Harpy". Ca masura de retorsiune, SUA au inghetat participarea Israelului la constructia unui nou avion de lupta, numit Joint Strike Fighter, oprind totodata si exportul de inalta tehnologie militara catre aceasta tara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.