China a inregistrat luni primul sau caz de gripa porcina, iar epidemia a facut deja de 50 de morti, un prim deces fiind anuntat in Costa Rica si un al treilea in Statele Unite.
Potrivit autoritatilor tarilor respective, epidemia s-a soldat cu 50 de morti, dintre care 48 in Mexic, trei in Statele Unite, unul in Canada si unul in Costa Rica, relateaza AFP, conform NewsIn.

Un prim caz a fost descoperit in China, dupa anuntarea la 1 mai a unui prim caz in Hong Kong. Detectat in Sichuan, este vorba despre un barbat care tocmai se intorsese din Statele Unite prin Tokyo.

Paisprezece mexicani sunt in prezent in carantina in China, iar un altul in Singapore, s-a plans Mexicul, care a denuntat zilele trecute acte de discriminare fata de cetatenii sai aflati in China.

Cu un mort, Costa Rica este a patra tara din lume si prima din America Centrala care inregistreaza decese provocate de gripa porcina.

Statele Unite au 2.532 cazuri confirmate, cu 278 mai multe decat cu o zi inainte. De asemenea, s-a inregistrat un al treilea deces, iar 44 state sunt afectate.


Potrivit celui mai recent bilant OMS, Statele Unite concentreaza mai mult de jumatate dintre cazurile confirmate in lume.

Cinci noi cazuri aduc bilantul din Canada la 286 cazuri. Columbia, Brazilia si Panama au anuntat duminica seara aparitia de noi cazuri.

Fara sa se focalizeze pe cifre, Anne Schuchat, de la Centrul american de control si prevenire a bolilor, a subliniat ca trebuie observate tendintele. "Estimarea noastra este ca transmiterea virusului in Statele Unite este in curs. Este un virus foarte contagios, similar cu cel al gripei sezoniere", a spus ea.

Chiar daca deocamdata nu este foarte puternic, "virusul gripei este imprevizibil si se poate modifica", a avertizat Schuchat. Oficialul le-a cerut autoritatilor sanitare sa se pregateasca si de sosirea gripei sezoniere in emisfera sudica si nordica la toamna, al carei impact s-ar putea combina cu cel al virusului A (H1N1).

OMS mentine nivelul de alerta la 5 - aproape pandemie - avertizand ca virusul ar putea inregistra un regres pe perioada verii, putand sa reapara insa la toamna, in emisfera nordica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.