Presa britanica continua sa publice dezvaluiri stanjenitoare despre cheltuielile decontate de deputatii si ministrii de la Londra, care au pus statul sa plateasca inclusiv pentru perii de toaleta si scutece, relateaza AFP.
"Parlamentul umilit", "Fara rusine", "Povestea asta pute" titreaza presa britanica, denuntand cheltuielile de sute de mii de lire decontate de Parlament in virtutea unui sistem legal, dar considerat abuziv intr-o tara chemata sa stranga cureaua in plina recesiune.

Pe mai mult de zece pagini, Daily Telegraph detaliaza note de decont grotesti: ciocolatele Kit-Kat sau bomboane Maltesers, un cutit de curatat cartofi, becuri, un mos Craciun de ciocolata, mancare pentru caini, un gratar. "Un deputat a obtinut chiar decont pentru un sac de ingrasaminte" naturale, scrie The Sun, publicand si fotografia cu sacul.

Acestea sunt doar sumele mici decontate de alesi, care nu s-au rezumat la atat, comenteaza NewsIn. Potrivit presei britanice, o deputata laburista ar fi obtinut 22.500 de lire sterline pentru a scapa de mucegaiul de la o resedinta secundara. Secretarul de stat pentru servicii sociale Phil Hope ar fi primit 37.000 de lire (circa 42.000 de euro) in patru ani pentru a-si echipa apartamentul londonez, de la mobila la tronul toaletei si cratite.

The Telegraph scrisese deja vineri ca premierul Gordon Brown a obtinut un decont de peste 6.000 de lire pentru cheltuieli de curatenie, bani pe care i-ar fi dat fratelui sau. Downing Street a explicat ca cei doi folosesc aceeasi firma de curatenie si ca seful guvernului nu a facut decat sa-si deconteze partea sa din cheltuieli. Intre timp, Brown si-a repetat promisiunea de a reforma sistemul de decontare a cheltuielilor.

In fata unui scandal care nu se mai termina, Camera Comunelor a sesizat politia pentru a ancheta cum au ajuns toate aceste informatii la presa. "Nu ne acuzati pe noi!" replica The Times pe prima pagina.

Scandalul vine sa se adauge unei serii de probleme pe care le-a avut Brown si care l-ar putea costa functia, avertizeaza The Guardian. Cotidianul apropiat laburistilor publica o caricatura a lui Brown in timp ce un cioclu ii ia masurile. Brown il intreaba: "Credeti ca as putea trece nota pe lista mea de cheltuieli?".

Gordon Brown bate recordurile lipsei de popularitate, cu o luna inainte de alegerile europene

Cu o luna inainte de alegerile europarlamentare, laburistii premierului britanic Gordon Brown au atins cote istorice ale lipsei de popularitate dupa o serie de scandaluri, ultimul fiind cel privitor la decontarea unor generoase note de plata ale deputatilor, relateaza NewsIn, citand AFP.

Cota liderului laburist a mai scazut cu trei puncte procentuale intr-o luna, ajungand la 23%, potrivit unui sondaj BPIX publicat duminica de Mail on Sunday. Este cel mai prost scor inregistrat de laburisti din 1943 pana in prezent.

"Brown se indreapta catre o demolare electorala", titreaza The Sunday Times referindu-se la alegerile locale si europene din 4 iunie. Laburistii risca o umilitoare pozitie a treia, clasandu-se in urma micii formatiuni a liberal-democratilor, potrivit analistilor publicatiei britanice.

Calificat adesea drept personaj ursuz, Gordon Brown nu a beneficiat decat pentru o scurta perioada de timp de un moment de gratie, cand i.-a succedat in functie carismaticului Tony Blair, in iunie 2007, fara a fi nevoie de alegeri.

Fronda a ajuns apoi chiar pana in sanul propriului guvern, dupa alegerile locale din mai 2008, cand laburistii au inregistrat cele mai proaste rezultate din ultimii 40 de ani si in urma carora Londra a fost castigata de conservatori.

Seful guvernului a reintrat un pic gratiile publicului in toamna anului 2008, gratie masurilor impotriva crizei economice, salutate in numeroase capitale. Astfel, Brown a gazduit summitul G20 de la Londra, la 2 aprilie, ca un "salvator al lumii".

Insa un sir de scandaluri au stavilit de atunci acest avant.

In aprilie, un consilier apropiat al premierului a fost acuzat ca a vrut sa insceneze o campanie "obscena" vizand opozitia. In acelasi timp, au inceput sa apara dezvaluiri despre foarte generoasele note de plata decontate pe banii contribuabililor de care beneficiaza deputatii, uneori si ministrii.

Scandalul continua sa puna clasa politica britanica intr-o situatie stanjenitoare. Cotidianul The Daily Telegraph a promis noi dezvaluiri in in urmatoarele zile, in special despre deputatii opozitiei. Camera Comunelor a promis, la randul sau, sa publice lista oficiala a cheltuielilor pana la mijlocul lunii iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.