Mai mult de 25 presupusi teroristi au fost privati de somn cand erau in custodia CIA, in perioada administratiei Bush, potrivit Los Angeles Times, care a citat rapoarte al Departamentului Justitiei.

La un moment dat, CIA a primit autorizarea de a priva de somn unii prizonieri pe o perioada de pana la 11 zile, dupa care perioada maxima a fost redusa la putin mai mult de o saptamana, arata NewsIn.

Privarea de somn a fost una dintre tehnicile-cheie ale programului CIA pentru interogarea prizonierilor si era folosita pentru a afecta psihologic zeci de suspecti, potrivit cotidianului.

Dupa sosirea la putere, presedintele Barack Obama a interzis toate metodele dure de interogare, inclusiv privarea de somn si simularea inecului.

Potrivit unor memorii ale Departamentului Justitiei, publicate luna trecuta, tehnica privarii de somn era insotita de imobilizarea prizonierilor in pozitii dureroase. Acestia erau legati de picioare si mainile le erau legate aproape de fata. Aveau pe ei doar un chilot impermeabil, in care isi faceau nevoile, si nu se puteau hrani.

Personal medical se afla in preajma, pentru ca prizonierii sa nu se raneasca. Potrivit unui raport din 2007 al Crucii Rosii, prizonierii aveau urme de lanturi la incheieturile mainilor si la glezne.

Cand nu mai puteau sta in picioare, prizonierii erau lungiti la pamant, iar membrele le erau blocate "intr-o pozitie suficient de inconfortabila pentru a fi privati de un somn neintrerupt", potrivit unui memoriu din 10 mai 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.