Treisprezece state asiatice au hotarat vineri sa-si mareasca stocurile de medicamente pentru combaterea gripei porcine si sa analizeze modurile in care ar putea pune in comun "resursele esentiale" in cazul unei pandemii, potrivit unei declaratii ministeriale adoptate in Thailanda, citata de AFP.
Ministii sanatatii chinez, japonez si sud-coreean, alaturi de cei din zece state membre in Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) s-au reunit vineri la Bangkok pentru a stabili un front comun in fata amenintarii reprezentate de virusul A (H1N1). Potrivit textului, ei au convenit sa examineze posibilitatea de a depista persoanele care parasesc zone afectate in mod special de gripa porcina, relateaza NewsIn.

Participantii la reuniune au hotarat sa "evalueze necesitatile potentiale si sa mareasca stocul de medicamente importante, de resurse medicale si de echipamente personale de protectie" pana la nivelurile necesare unui raspuns eficient.

Acest lucru este considerat necesar, deoarece 90% din productia mondiala de vaccinuri se concentreaza in prezent in Europa si in Statele Unite, ceea ce inseamna ca "accesul tratamentelor eficiente constituie o problema majora in aceasta regiune", subliniaza declaratia ministeriala.

Cele 13 tari asiatice, care reprezinta aproximativ o treime din populatia mondiala, au anuntat ca vor crea un "sistem pentru a pune in comun resursele esentiale din stocurile nationale, in caz de urgenta".

La reuniunea de la Bangkok, Japonia si-a exprimat intentia de a acorda statelor din Asia de Sud-Est 500.000 de doze de tratamente antivirale si sute de mii de echipamente personale de protectie.

Ministrii sanatatii au hotarat sa creeze o strategie de control la frontiere, care sa includa eventuale exercitii in comun si depistarea persoanelor care sosesc din zone unde au fost descoperite cazuri de contaminare cu virusul gripei porcine.

Insa declaratia comuna s-a dovedit ostila restrictiilor asupra calatoriilor, restrictii ce ar avea "foarte putine efecte in oprirea raspandirii virusului" si ar avea "un impact negativ major asupra ritmului actual al economiei mondiale".

Asia a fost ocolita pana in prezent de gripa porcina, avand in vedere ca au fost descoperite numai patru cazuri de contaminare, trei in Coreea de Sud si unul la Hong Kong.

Din ASEAN fac parte Brunei, Myanmar, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda si Vietnam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.