Bilantul oficial a fost anuntat joi, la Beijing, dupa aproape un an de la cutremurul din sud-vestul Chinei. Emiterea acestor cifre a produs furie in intreaga tara, guvernul fiind acuzat de coruptie si iresponsabilitate. Bilantul total al mortilor se ridica la 68.712 persoane
Este pentru prima data cand guvernul anunta numarul de copii si adolescenti care au pierit in urma cutremurului din 12 mai 2008, subiect delicat in China, transformat intr-o chestiune politica. Oficialitatile nu au dat nicio explicatie in ceea ce priveste lansarea rezultatelor in acest moment. In urma cutremurului au fost distruse numeroase unitati de invatamant, care adaposteau mii de studenti. Tragedia a dus la
acuzatii legate de constructia de proasta calitate a scolilor si coruptia in sectorul educatiei din China.

Bilantul total a ramas neschimbat, 68.712 persoane decedate, in timp ce alte 18.000 sunt date disparute, relateaza Huffington Post.

Guvernul a emis aceste cifre la cateva saptamani dupa cutremurul cu magnitutinea 7.9 care a lovit Sichuan dar si alte provincii, refuzand, pana in prezent, sa faca public un bilant cu privire la numarul studentilor. Problema este si mai delicata in urma raspandirii acuzatiilor ca aproape 7.000 de sali de clase au fost distruse din cauza metodelor de constructie neglijente, dar si din cauza faptului ca au fost ignorate codurile de risc ale cladirilor.

Parintii copiilor morti cer ca autoritatile sa fie trase la raspundere pentru prabusirea scolilor. Acestia, dar si activistii, sunt insa intimidati de fortele de ordine. Politia retine si chestioneaza sute de parinti care protesteaza si cer mai multe informatii din partea oficialitatilor.

Intr-o incercare de a stapani furia parintilor, Cabinetul a ordonat controale de siguranta a constructiilor si recladirea scolilor, anuntand ca vor fi pedepse aspre pentru cei care se angajeaza in practici ilegale.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.