Ciudad de Mexico incepe sa revina la normal, dupa mai mult de o saptamana de panica, in pofida faptului ca bilantul gripei porcine a ajuns la 42 de morti
Ministrul sanatatii, Jose Angel Cordova, a temperat optimismul, anuntand 13 noi decese si o mie de bolnavi, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Varful epidemiei a fost in perioada 25-26 aprilie, cu sapte morti", a spus ministrul, precizand ca majoritatea victimelor aveau intre 20 si 39 de ani.

Agravarea bilantului nu i-a facut pe mexicani sa ocoleasca restaurantele, care, inchise de la 28 aprilie, s-au redeschis, la fel ca si birourile.
"Este minunat. Obisnuiam sa vin in fiecare zi aici sa servesc micul dejun, dar, dintr-o data, Ciudad de Mexico s-a transformat intr-un oras-fantoma", a spus Elisabet Flores, asezata la o terasa din cartierul Condesa.

Orasul cu 20 de milioane de locuitori si-a regasit ritmul trepidant si ambuteiajele infernale. Primarul Marcelo Ebrard a dat un exemplu facand un tur al statiilor de metrou sau surazandu-le fotografilor de la volanul unui autobuz.

"In mod clar, eforturile noastre au permis evitarea unei agravari exponentiale a epidemiei", a spus acesta.

Scolile se vor redeschide treptat incepand de astazi, ca si muzeele, cinematografele, teatrele, barurile si discotecile. In cele 35.000 de restaurante din capitala, unde purtarea mastii este obligatorie pentru angajati, regulile raman stricte: mese la o distanta de cel putin doi metri patrati una de cealalta si nu mai mult de patru clienti intr-un spatiu de zece metri patrati.

Siturile celebre, printre care piramidele precolumbiene Teotihuacan si orasul maya Chichen Itza din Peninsula Yucatan, au fost redeschise vizitatorilor miercuri. Turismul constituie a treia sursa de venit ca importanta pentru Mexic, care primeste intre 22 si 23 de milioane de vizitatori straini pe an.

Guvernul estimeaza la 2,3 miliarde de dolari pierderile provocate de gripa porcina in ceea ce priveste turismul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.