Statele Unite si-au intensificat presiunile exercitate asupra Afganistanului si Pakistanului pentru ca cele doua tari sa coopereze impotriva terorismului, organizand miercuri la Washington un summit care a reunit pentru prima oara inalti oficiali din cele trei state, transmite NewsIn.
"Promovarea pacii si stabilitatii in Afganistan trebuie sa reprezinte un efort al guvernelor in ansamblu", a declarat secretarul de stat Hillary Clinton. "Am facut din aceasta o cauza comuna, pentru ca ne confruntam cu un dusman comun", a adaugat seful diplomatiei. Ea a deschis miercuri dimineata, la Departamentul de Stat, o reuniune la care au participat reprezentanti ai principalelor departamente americane si ministere din Afganistan si Pakistan, in prezenta presedintilor celor doua state, care urmau sa se intalneasca apoi cu presedintele Barack Obama la Casa Alba.

"Democratia mea va fi la inaltime, poporul pakistanez va sta alaturi de poporul american si de cel afgan", a dat asigurari presedintele pakistanez Ali Asif Zardari, in conditiile in care Washingtonul se teme din ce in ce mai mult de intensificarea insurectiei talibane in zonele tribale pakistaneze de la granita cu Afganistanul.

"Pakistanul si Afganistanul sunt frati siamezi", a subliniat presedintele afgan Hamid Karzai. "Le cer fratilor si surorilor din Pakistan sa se bazeze pe noi: Afganistanul va face tot posibilul pentru a aduce pace si prosperitate celor doua tari".

Obiectivul Washingtonului este de a face astfel incat, in pofida istoriei si suspiciunilor, cele doua state sa coopereze in toate domeniile, si in special la frontiera, dar si in sectorul comercial si cel agricol, potrivit unui oficial de la Casa Alba.

Clinton a anuntat ca Afganistanul si Pakistanul au aprobat un protocol de acord prin care isi iau angajamentul de a semna un acord comercial pana la sfarsitul acestui an. "Este un eveniment istoric", a afirmat secretarul de stat american, avand in vedere ca chimburile comerciale dintre cele doua tari sunt limitate.Afganistanul ii reproseaza Pakistanului ca ii vinde la un pret exagerat surplusul sau de grau.

Printre reprezentantii administratiei americane s-au numarat: generalul David Petraeus, comandantul fortelor americane in regiune, secretarul pentru agricultura Tom Vilsack, directorul CIA Leon Panetta si cel al FBI Robert Mueller.

La randul lor, Afganistanul si Pakistanul au trimis la reuniune ministrii lor ai apararii, ai agriculturii, de finante si inalti oficiali din serviciile nationale de informatii.

Pentru ziua de joi au fost prevazute reuniuni tripartite de lucru la sediul Departamentului de Stat in dosare precum agricultura, afacerile interne, politica externa si finantele. In plus, este prevazuta o reuniune a oficialilor din serviciile de informatii la sediul CIA.

Clinton a dat asigurari ca Statele Unite regreta "profund" moartea unor civili in Afganistan in urma unor atacuri americane din vestul tarii, soldate cu peste 100 de decese, majoritatea in randul populatiei.

Clinton a discutat de doua ori cu Zardari miercuri dimineata, pe fondul ingrijorarii Statelor Unite cu privire la intensificarea insurectiei talibane si la consolidarea aliatilor al-Qaida in Pakistan, stat dotat cu arma nucleara.

Clinton a mers miercuri dis de dimineata la hotelul unde este cazat presedintele pakistanez, unde a avut o discutie de o ora cu acesta, care nu era inclusa in program, a anuntat un oficial pakistanez.

Ulterior, secretarul de stat american s-a intalnit separat, conform programului, cu Zardari si Karzai la sediul Departamentului de Stat, dupa care a avut loc o reuniune tripartita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.